Svetinja koja 150 godina bdi nad Smederevskom Palankom: Crkva Svetog Preobraženja

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Maj.2019, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetinja koja 150 godina bdi nad Smederevskom Palankom: Crkva Svetog Preobraženja

Već 150 godina Crkva Svetog Preobraženja čuva veru, tradiciju i duh Smederevske Palanke.

Preobraženje, kad se priroda preobražava i umesto zelene letnje oblači žutu jesenju odeću, je jedan od najlepših hrišćanskih praznika, a crkva Svetog Preobraženja u Smederevskoj Palanci jedna od najlepših svetinja koje su posvećene podsećanju na preobraženje koje je Isus Hristos doživeo na gori Tavor.

I jedan od najlepših građevinskih objekata iz 19. veka u ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << delu Srbije.

Nije preterano reći da ova crkva bdije nad gradom na Jasenici. Do nje vode svi putevi. I zbog toga što se nalazi u centru grada, pored najprometnijih saobraćajnica i zbog toga što u nju dolaze svi oni kojima je potrebna uteha. Palančani su crkvu počeli 1865, a završili 1890. godine. Gradnja se otegla malo zbog para, jer je u pitanju velika građevina, malo zbog burnih vremena u kojima je Srbija živela u pretprošlom veku.

Iz spiskova koji su uklesani u mermerne ploče vidi se da je izgradnju crkve novcem ili materijalom pomoglo više od 300. stanovnika grada na Jasenici, što pokazuje koji značaj su Palančani davali njenoj izgradnji.

U izgledu crkve dominira Hanzenov graditeljska škola, koja je ime dobila po najpoznatijem austro-ugarskom arhitekti iz 19. veka  Teofilu Hanzenu. Njegov uticaj se najviše vidi na izgledu fasade i prozora. U unutrašnjosti crkve dominira prelep ikonostas, koji je, uglavnom, delo Steve Todorovića, jednog od najznačajnijih predstavnika romantizma u srpskom slikarstvu i njegove supruge Poleksije. Od četdeset i jedne ikone, Todorovići su oslikali trideset i osam.

A koliko Palančani drže do svoje svetinje govori i podatak da na početku školske godine osnovna škola "Olga Milošević"  učenike dovodi na moleban u Crkvu Svetog Preobraženja, na kojem se sveštenici, profesori i učenici zajednički mole da ih sve služi dobro zdravlje i da školska godina bude uspešna.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.