Svet kao elektronski logor (5): Kako ukrasti tuđi život

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet kao elektronski logor (5): Kako ukrasti tuđi život

Privatnost na internetu ne postoji, sajber mreža je pod budnim okom špijuna, svaki korak njegovih korisnika se prati, sakupljaju se podaci i brižljivo se stvaraju psihološki profili.

Sajber kriminalci imaju uvid u sve što radimo na računaru! Na osnovu internet strana koje se često posećuju, podataka, fotografija i statusa na Fejsbuku, saznaće sve o čoveku na koga su stavili šapu. Imena članova porodice, njegove emotivne probleme, gde radi, živi, da li više voli pozorište >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ili bioskop...

A ukoliko je, kojim slučajem, račune plaćao preko interneta i tako ukucao broj kreditne kartice, najverovatnije će biti pokraden. Jer pljačka je, uglavnom, krajnji cilj internet špijunaže... Na ovaj način, samo iz džepova građana Amerike, godišnje se izvuče oko pet milijardi dolara! Američki savezni službenici tvrde kako je krađa identiteta jedna od najbrže rastućih vrsta kriminala u zemlji, te da može zadesiti svakog ko se nije dobro zaštitio i ko nije svestan ove opasnosti.

Prema statističkim prognozama, krađa identiteta pogodiće svakog 20. Amerikanca. Poslednjih godina je internet bankarstvo uzelo maha i kod nas u Srbiji i postalo normalna pojava, automatski smo postali i novo tržište za sajber internet kriminal.

Jedna od stvari od koje se morate paziti je takozvani fišing ili pecanje. Hakeri zapravo pecaju brojeve kreditnih kartica, šifre kojima korisnik pristupa računu u banci i sve ono što ih može dovesti do novca. Fišing može da se obavi putem nekog špijunskog programa koji je virusom ubačen u računar i koji u trenutku kupovine preko interneta presreće podatke.

Drugi danas vrlo zastupljen internet krađe je putem mejla. Korisniku obično najpre stiže mejl od banke u kome ga mole da klikne na ponuđeni link, da sa svojom pristupnom šifrom uđe na nalog i proveri stanje na računu, a sve pod izgovorom da su zabeležili neke probleme na njemu. Kada se klikne na link odlazi se na stranicu koja je potpuno ista kao i originalna stranica banke. Unosite podatke i istog trenutka ste upecani.

Jedan od programa za krađu je i takozvani kedžlogers. Oni beleže svaki pokret na tastaturi. Kasnijom analizom onoga što je otkucano, internet lopovi uzimaju sve šifre potrebne da bi se uzeo novac sa računa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.