Svet: U SAD i Brazilu više od 1.000 mrtvih, zaraženo 450.000 zdravstvenih radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2020, 13:10

Svet: U SAD i Brazilu više od 1.000 mrtvih, zaraženo 450.000 zdravstvenih radnika

Pandemija kovida-19 ne pokazuje znake smirivanja, jer je u utorak u svetu registrovano 115.215 novih slučajeva, a preminulo je 4.699 ljudi, pri čemu je u Sjedinjenim Američkim Državama i Brazilu bilo više od 1.000 umrlih.

Prema podacima sajta "Woldometer", u ponedeljak je u Brazilu registrovano 27.263 novoobolelih od korona virusa, i ta država je trenutno najveće svetsko žarište.

U Sjedinjenim Državama je uveliko počelo ublažavanje restriktivnih mera, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se čini da je ono preuranjeno, jer su juče obolele 21.882 osobe.

SZO nije od Kine dobio važne informacije o kovidu

Kina je zakasnila sa saopštavanjem važnih informacija o korona virusu tokom prvih dana epidemije, navodi agencija Asošijejted pres pozivajući se na dokumenta Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u koje je imala uvid.

Kina je čekala više od nedelju dana pre nego što je objavila važne informacije o genomima korona virusa 11. januara, navodi AP.

Dve nedelje kasnije, Kina je opet kasnila sa informisanjem SZO o detaljima slučajeva korona virusa i stanju pacijenata, što je dovelo do toga da se nije jasno procenilo da li se virus može prenositi sa čoveka na čoveka i koliki rizik postoji za ostatak sveta, dodaje AP.

Odlaganje je dovelo do nezadovoljstva zvaničnika SZO, iako je svetska organizacija zvanično pohvalila Kinu za transparentnost i brzo deljenje informacija o virusu sa ostatkom sveta, navodi američka agencija pozivajući se na, kako navodi, desetine razgovora i internih dokumenata svetske organizacije.

Epidemija se još ne smiruje ni u Rusiji, koja je zabeležila 8.863 nova slučaja, a kritično je i u Indiji, koja je prijavila 8.821 novi slučaj.

Proteklog dana u Sjedinjenim Državama od korona virusa su preminule 1.134 osobe, a to nije bio najcrnji bilans, jer su u Brazilu umrle 1.232 osobe.

Na trećem mestu po broju žrtava juče je bila Velika Britanija sa 324 preminula, dok je Meksiko prijavio 237 žrtava kovida-19.

Više od 200.000 zaraženih u Indiji

Broj zaraženih korona virusom u Indiji prešao je danas 200.000 pošto je registrovano još 8.909 novih slučajeva zaraze, saopštilo je ministarstvo zdravlje.

U pitanju je jedan od najvećih dnevnih porasta broja zaraženih,

a vrhunac epidemije u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu mogao bi biti nedeljama daleko, navodi Rojters.

Prema najnovijim podacima, dosad je potvrđeno 207.615 obolelih.

"Veoma smo daleko od vrhunca", rekao je doktor Nivedita Gupta, rukovodilac indijskog Saveta za medicinska istraživanja. Nadležni su ranije najavljivali da bi pik epidemije mogao biti dostignut krajem juna ili čak u julu.

Dosad je od posledica virusa preminulo 5.815 ljudi.

U Kini potvrđen još jedan slučaj Kovida-19 i 4 asimptomatska

U Kini su u poslednja 24 sata zabeleženi jedan novi slučaj korona virusa i četiri asimptomatska, saopštila je danas kineska Zdravstvena komisija.

Taj jedan novi slučaj, navodi Komisija, je uvezen i radi se o osobi koja je putovala u inostranstvo, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Kina ne računa asimptomatske slučajeve kao potvrđene slučajeve.

U toj zemlji od početka pandemije obolelo je 83.021, a preminulo 4.634 osoba.

Zaraženo 450.000 zdravstvenih radnika

Više od 600 medicinskih sestara širom sveta je umrlo od kovida-19, a inficirano je više od 450.000 medicinskih radnika, saopštio je danas Međunarodni savet medicinskih sestara.

Broj smrtnih slučajeva medicinskih sestara se udvostručio prošlog meseca sa 260, koliko je bilo 6. maja, naveo je taj Savet, pozivajući se na podatak iz 30 država, prenosi Rojters.

U protekla dva meseca videli smo porast broja smrtnih slučajeva među medicinskim sestrama od korona virusa u svetu sa 100 na sadašnjih 600, dok je broj zaraženih radnika u zdravstvu oko 450.000, rekao je izvršni direktor saveta Hauard Katon i istakao da brojevi rastu.

U proseku, sedam odsto svih slučajeva kovida-19 je među medicinskim radnicima, što znači da su sestre i lekari u velikom ličnom riziku, kao i pacijenti o kojima brinu, navodi taj savet.

Broj inficiranih zdravstvenih radnika varira u različitim državama. Najniža je u Singapuru sa manje od jedan odsto, do čak 30 odsto u Irskoj.

Španija i Nemačka su zabeležile mali broj smrtnih slučajeva, uprkos velikom broju obolelih zdravstvenih radnika.(

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.