Svet: U SAD dato 202 miliona doza, revakcinisano 24 odsto građana; Čile: Alarmantan porast zaražavanja kovidom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2021, 07:02

Svet: U SAD dato 202 miliona doza, revakcinisano 24 odsto građana; Čile: Alarmantan porast zaražavanja kovidom

Broj novih slučajeva zaraze korona virusom, na nedeljnom nivou, gotovo se udvostručio na globalnom nivou tokom protekla dva meseca, približavajući se najvišoj stopi u dosadašnjem toku pandemije, izjavio je danas u Ženevi generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus.

"Broj novih slučajeva i smrtnih slučajeva nastavlja da se povećava zabrinjavajućim stopama", rekao je Tedros na konferenciji posvećenoj situaciji u Papua Novoj Gvineji i zapadno-pacifičkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << regionu, a prenosi agencija Rojters.

Napominje da je veoma zabrinut zbog mogućnosti znatno većeg obima epidemije u Papua Novoj Gvineji, zbog čega je od vitalne važnosti za tu zemlju da što pre dobije što više vakcina protiv kovid-19.

U toj zemlji je do sada prijavljeno više od 9.300 slučajeva kovid-19 i 82 smrtna slučaja.

"Iako su ovi brojevi i dalje manji od ostalih zemalja, porast je drastičan i SZO je veoma zabrinuta zbog potencijala mnogo većeg obima epidemije", rekao je Tedros.

Australija razmatra otvaranje granica za revakcinsane

Australija će razmotriti otvaranje međunarodnih granica kako bi dozvolila osobama koje su revakcinisane protiv kovida-19 da putuju van zemlje, rekao je danas premijer Skot Morison.

Australijski državljani i osobe koje imaju prijavljen boravak u toj zemlji trenutno ne mogu da napuste zemlju zbog restriktivnih mera, osim ukoliko nemaju posebnu dozvolu, dok putnici koji se vraćaju iz inostranstva moraju da budu u hotelskom karantinu dve nedelje o svom trošku, javio je Rojters.

"Prvi cilj je da omogućimo Australijancima koji su se revakcinisali da mogu da putuju, posebno kada je reč o putovanjima koja nisu od esencijalnog značaja", rekao je Morison u Pertu.

Pod takvim sistemom, Morison je rekao da bi vakcinisani ljudi mogli da putuju van zemlje poslovno ili privatno, a da budu u karantinu u kući prilikom povratka.

Delimično otvaranje granica "još nije blizu" i neće se dogoditi dok najranjiviji deo populacije ne bude skroz vakcinisan, a pretpostavlja se da bi sada osobe koje se vraćaju iz inostranstva mogle da donesu 1.000 slučajeva nedeljno u zemlju koja skoro da nema zabeležene lokalne transmisije ovog opasnog virusa, dodao je Morison u izjavi za radio stanicu 6PR Pert.

Australija je zatvorila granice za strance prošle godine, čime je izbegla veliki broj obolelih, što se dogodilo u brojnim zemljama sveta.

Dosad je zabeleženo nešto više od 29.400 slučajeva, a preminulo je 910 pacijenata od početka pandemije kovid-19.

Do srede je u Australiji dato 1,36 miliona doza vakcina, što je daleko ispod ciljanih četiri miliona do kraja marta.

Vlasti su u četvrtak izvestile o smrtnom slučaju nakon vakcine i pokrenule istragu da li postoji veza između smrti i vakcinacije.

Prva smrt posle AstraZeneke u Australiji

Australija je danas prijavila prvi smrtni slučaj od krvnih ugrušaka povezanih sa vakcinom AstraZenece.

Državni regulator je,naime potvrdio da je smrt 48-godišnje žene "verovatno" povezana sa vakcinom.

Australijska istražna grupa za bezbednost vakcina (VSIG), koja se danas sastala, zaključila je da je smrt žene u Novom Južnom Velsu verovatno povezana sa vakcinacijom, navodi se u saopštenju Uprave za terapeutska dobra (TGA), prenosi Rojters.

"U nedostatku alternativnog uzroka kliničkog sindroma, VSIG veruje da u ovom trenutku treba pretpostaviti uzročnu vezu sa vakcinacijom", naveo je TGA.

Ovo je treći slučaj pojave retkih krvnih ugrušaka povezanih sa vakcinom u Australiji, a prethodna dva pacijenta se oporavljaju, dodao je TGA.

Žena stara 48 godina umrla je četiri dana nakon što je primila vakcinu, a TGA je primetila da su njen slučaj komplikovale hronične bolesti, uključujući dijabetes, "kao i neke atipične osobine".

U Brazilu lekari intubiraju kovid pacijente bez sedativa

U izveštajima koji se pojavljuju u Brazilu se navodi da su zdravstveni radnici primorani da intubiraju pacijente bez pomoći sedativa, nekoliko nedelja nakon što su bolnice i vlasti brazilskih država upozorile da zdravstveni sistem ostaje bez ključnih lekova i pomagala.

Lekar iz bolnice "Albert Švajcer" u Rio de Žaneiru rekao je danas za Asošiejted pres da već danima zdravstveni radnici razređuju sedative kako bi im zalihe trajale duže.

Kada ostanu bez sedativa, medicinske sestre i lekari počinju da koriste neuromišićne blokatore i vezuju pacijente za krevete, dodao je lekar, koji nije želeo da otkriva ime.

"Možete lako da opustite mišiće, ali nemamo sedative. Neki pacijentu pokušaju da govore, da se opiru. Svesni su", izjavio je neimenovani lekar.

Nedostatak medicinske opreme je najnoviji problem u Brazilu koji se suočava s teškim posledicama pandemije kovid-19, a broj preminulih na dnevnom nivou je oko 3.000, i čini četvrtinu smrtnih slučajeva na globalnom nivou, zbog čega je ova južnoamerička zemlja epicentar pandemije.

Još jedna južnokorejska kompanija proizvodiće "Sputnjik"

Južnokorejska kompanija Huons Global biće na čelu konzorcijuma koji će mesečno proizvoditi 100 miliona doza ruske vakcine "Sputnjik V" protiv kovida-19.

Sporazum o proizvodnji vakcine "Sputnjik V", koja će biti namenjena izvozu, a ne domaćoj upotrebi, drugi je takav sporazum u Južnoj Koreji, pošto je biotehnološka kompanija "GL Rapha" krajem prošle godine potpisala ugovor o proizvodnji više od 150 miliona doza te vakcine godišnje, podseća agencija Rojters.

Akcije kompanije "Huons Global" skočile su za 29,8 odsto, dostigavši tako najveći nivo od septembra 2018. godine.

Indija je u ponedeljak postala poslednja država u nizu koja je odobrila vakcinu "Sputnjik V", jer je suočena sa rekordnim brojem novih slučajeva zaraze.

Tajland je danas zabeležio 1.582 nova slučaja virusa korona, što je najveći broj zaraženih  od početka pandemije.

Broj zaraženih raste peti dan za redom, ali nema novih smrtnih slučajeva izazvanih virusom korona.

U Tajlandu je ukupno zaraženo više od 39.000 osoba, a virus je odneo 97 života, navodi Rojters.

Čile: Alarmantan porast zaražavanja kovidom

Čile je suočen sa velikim porastom broja slučajeva zaraze korona virusa uprkos uspešnoj kampanji vakcinacije.

Broj novozaraženih u Čileu, na dnevnom nivou, dostigao je 9. aprila novi rekord, budući da je, prvi put od izbijanja pandemije, premašio cifru od 9.000, što je takođe značajno više u odnosu na prethodni rekord od 7.000 dnevnih slučajeva, zabeležen sredinom juna prošle godine.

"Osećam se kao da idemo unazad", kaže stanovnica Santjago de Čilea Sofija Pinto, dodajući da građani moraju da preuzmu posebne dozvole preko Interneta kako bi mogli samo dva puta nedeljno da izađu napolje da obave osnovne stvari, poput kupovine hrane ili posete lekaru.

Frustracija i zbunjenost koju mnogi Čileanci osećaju zbog ponovnog zaključavanja delimično je i zbog činjenice što se pre samo dva meseca čileanski predsednik Sebastijan Pinjera hvalio da Čile ima jednu od najbržih kampanja vakcinacije na svetu.

Kritičari su, međutim, optužili vladu Pinjere zbog prebrzog labavljenja ograničenja u vezi sa korona virusom.

Granice Čilea bile su zatvorene od marta do novembra 2020. godine. Ali, nakon što je strogo zaključavanje dovelo do obaranja sedmodnevnog proseka na 1.300 slučajeva u novembru, doneta je odluka da se granice ponovo otvore, uključujući za međunarodne turiste.

Čileanci su, takođe, dobili posebne dozvole za slobodnije putovanje unutar zemlje tokom letnjih odmora na južnoj hemisferi, pošto su neki stručnjaci tvrdili da je to važno za mentalno zdravlje ljudi.

Otvoreni su restorani, prodavnice i odmarališta kako bi pokrenuli posrnulu ekonomiju.

I dok je uvođenje vakcinacije zaista bilo brzo, budući da je započelo tek krajem decembra, u prvom redu za vakcinaciju našli su se zdravstveni radnici, stariji od 90 godina, i nastavnici.

Međutim, velika većina Čileanaca nije stigla da primi vakcinu pre susreta sa rođacima i prijateljima na letnjim praznicima u januaru i februaru.

Tome treba dodati i širenje novih, lakše prenosivih sojeva virusa, poput varijante P.1, za koju se smatra da se pojavila u Brazilu u novembru.

"Takođe, postoji zabuna oko toga kako deluje vakcina koju je primila velika većina u zemlji", ocenila je profesorka imunologije Susan Bueno, dodajući da je više od 93 odsto vakcina datih u Čileu do sada bilo "KoronaVak" vakcina, proizvedena u pekinškoj biofarmaceutskoj kompaniji Sinovak.

Međutim, podaci o efikasnosti vakcine "KoronaVak" su različiti.

Brazilska ispitivanja sugerišu stopu efikasnosti od oko 50,4 odsto, ali rezultati ispitivanja u Indoneziji i Turskoj sugerišu mnogo veću stopu - između 65 odsto i 83 odsto.

Kirgistan:Lečenje korone tonikom potencijalno otrovne biljke

U Kirgistanu će se za lečenje obolelih od kovida 19 koristiti biljni tonik, najavio je danas ministar zdravlja Alimkadir Beišenalijev, uprkos upozorenjima medicinskih eksperata da on sadrži potencijalni smrtonosni otrov, javlja Rojters.

Kako bi pokazao da je tonik siguran za upotrebu ministar je na onlajn konferenciji popio rastvor napravljen od korena biljke iz familije ljutića.

"Oni sa blagim simptomima oporave se za dan, a oni sa težim oblikom bolesti za tri do četiri dana", rekao je Beišenalijev.

Predsednik Sadr Džaparov lično je doktorima dao recept koji mu je preneo otac i već ga koriste, dodao je Beišenalijev.

Međutim, medicinski ekspert i bivša savetnica u ministarstvu zdravlja Bermet Bariktabasova kaže da je reč o "najotrovnijoj biljci u Kirgistanu".

"Čak i najmanja doza njenog ekstrakta ima jak negativni efekat na telo i osoba može brzo da umre. Vraćamo se u Srednji vek", rekla je ona.

U SAD dato 202 miliona doza, revakcinisano 24 odsto građana

U Sjedinjenim Američkim Državama dosad je dato više od 202 miliona doza vakcina protiv korona virusa, saopštili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Od toga je 185 miliona doza dato od stupanja na dužnost predsednika Džozefa Bajdena koji je najavio da je cilj da u prvih 100 dana mandata administracije bude dato 200 miliona doza.

U poslednjih 24 sata dato je četiri miliona doza vakcina, a u poslednjih sedam dana prosečno je dnevno davano 3,3 miliona doza, prenosi CNN.

Oko 38,5 odsto američke populacije, odnosno skoro 128 miliona ljudi, primilo je barem jednu dozu vakcine, a oko 24 odsto ili 81 milion ljudi je revakcinisan.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

BRAZIL NA VELIKIM MUKAMA: Intubiraju pacijente bez sedativa, primorani da ih vezuju za krevete

Izvor: Kurir, 16.Apr.2021

U izveštajima koji se pojavljuju u Brazilu se navodi da su zdravstveni radnici primorani da intubiraju pacijente bez pomoći sedativa, nekoliko nedelja nakon što su bolnice i vlasti brazilskih država upozorile da zdravstveni sistem ostaje bez ključnih lekova i pomagala.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.