Svet: Opada broj novozaraženih na globalnom nivou

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022, 08:45

Svet: Opada broj novozaraženih na globalnom nivou

Broj novih slučajeva korona virusa u svetu opao je za 19 odsto u protekloj nedelji, dok je broj umrlih ostao stabilan, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U redovnom nedeljnom izveštaju o pandemiji SZO objavljenom kasno sinoć navodi se da je prošle nedelje širom sveta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija korona virusom i oko 75.000 smrtnih slučajeva, preneo je AP.

Zapadni Pacifik je bio jedini region koji je prijavio porast >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << broja novoinficiranih od oko 19 odsto u protekloj nedelji, a jugoistočna Azija je prijavila pad od oko 37 odsto, što je najveći potvrđeni pad broja novoobolelih u svetu.

Broj smrtnih slucajeva porastao je za 38 odsto na Bliskom istoku i za oko 33 odsto u zapadnom Pacifiku, a najveći broj novih slučajeva kovida-19 zabeležen je u Rusiji.

U Rusiji i u drugim zemljama istočne Evrope broj novozaraženih se tokom poslednjih nedelje udvostručio pod uticajem širenja talasa izuzetno zarazne omokron varijante korona virusa.

SZO je saopštila da broj zaraženih drugim varijantama korona virusa, alfa, beta i delta sojevima, nastavlja da opada na globalnom nivou jer ih potiskuje omikron varijanta.

Među više od 400.000 uzoraka korona virusa unetih prošle nedelje u najveću svetsku bazu podataka o virusima, više od 98 odsto čini omikron soj.

Predsednik Si naredio bolju kontrolu epidemije u Hong Kongu

Dok zaraženi pacijenti leže u krevetima na otvorenom prostoru ispred prepunih bolonica u Hong Kongu, kineski predsednik Si Đinping poručio je honkonškim čelnicima da je njihova "glavna misija" da stabilizuju i kontrolišu pogoršanje epidemiološke situacije, izvestili su kineski državni mediji.

Ova predsednička direktiva pojačava pritisak na izvršnu direktorku Hongkonga Keri Lam, nakon što je i sama izjavila da je odgovor njene administracije na epidemiju bio nezadovoljavajući i priznala da bolnice i medicinsko osoblje nisu u stanju da se izbore sa pogopršanjem epidemiološke situacije, prenosi Rojters.

Kineski lider je naredio vicepremijeru Kine Han Džengu da Lamovoj prenese "zabrinutost zbog situacije sa pandemijom" i brigu za lokalno stanovništvo, prenele su dnevne novine Ven Vei Po i Ta Kung Pao na naslovnim stranama.

Zdravstvene vlasti u globalnom finansijskom centru prijavile su u poslednja 24 sata rekordnih 1.619 potvrđenih novih infekcija i još 5.400 preliminarnih pozitivnih slučajeva.Dnevni broj kovid infekcija sada je više od 20 puta veći od nivoa na početku februara, a prognoze najavljuju da će se situacija pogoršavati.

Rekordna smrtnost među kovid pacijentima u Japanu

Vlasti Japana saopštile sub danas da je u poslednja 24 sata evidentirana najveća smrtnost među kovid pacijentima od početka dvogodišnje epidemije, iako je broj novozaraženih omikron sojem u padu.

Broj potvrđenih smrtnih slučajeva porastao je juče na 236, prenela je nacionalna televizija NHK, navodeći da je premašen prethodni crni rekord od 216 evidentiran smrtnih ishoda 18. maja prošle godine, prenosi Rojters.

Trenutni februarski bilans smrtnih slučajeva među kovid pacijentima u Japanu je oko 2.000, a samo u Tokiju je juče zabeleženo 16 smrtnih ishoda, uglavnom kod populacije od 70-90 godina.

U međuvremenu, broj novih slučajeva zaraze u Japanu dostigao je 84.220, ali u poređenju sa rekordnim brojkama objavljenim ranije uvog meseca tokom intenzivnog širenja talasa infekcija novim omikron sojem, nastavljen je pad broja novoobolelih.

Rekordan broj novozaraženih u Južnoj Koreji

U Južnoj Koreji danas je potvrđen rekordan broj novih slučajeva infekcije korona virusom, a strahuje se da bi bilans mogao biti i gori, jer vlada u Seulu razmatra ublažavanje restriktivnih mera.

Nadležni su potvrdili da su u poslednja 24 sata registrovana 90.443 novozarazena kovidom-19, od kojih je 90.281 lokalno preneta infekcija, prenela je agencija Jonhap.

U izveštaju Agencije za kontrolu i prevenciju bolesti Južne Koreje (KDCA), navodi se da je od početka pandemije do sada ukupan broj potvrđenih slučajeva kovida-19 porastao na 1.552.851.

Zdravstveni zvaničnici su ukazali da je ovaj nagli porast broja novoinficiranih delimično generisan i povećanim brojem testiranih posle vikenda.

Dizni svet: Vakcinisani ne moraju da nose maske

Zabavni park "Dizni Svet" (Disney World) u Orlandu, na Floridi, saopštio je da od sutra nošenje maski za lice za potpuno vakcinisane neće više biti obaveza posetilaca tog kompleksa.

Time se, kako mavodi Rojters, preokreće mera uvedena sredinom 2021. godine, ali da bi gosti koji nisu potpuno vakcinisani, kako je saopšteno, trebalo da nose maske za lice na svim zatvorenim lokacijama.

Ublažavanje kovid propisa vezano za nošenje maski dolazi nakon što su kompanije "Universal Orlando Resort" i operater krstarenja "Norwegian Cruise Line Holdings" takođe odlučili da maske za lice budu opcione za posetioce.

Mnoge velike američke kompanije, među kojima su "Goldman Saks" i "JPMorgan Chejs", učinili su takođe maske opcionim za svoje radnike, iako je američki predsednik DŽo Bajden izjavio prošle nedelje da je potpuno ukidanje zahteva za nošenje maski "verovatno prerano".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.