Svemir i nauka: NASA poslala letelicu da skrene asteroid sa kursa - zašto je to važno

Izvor: B92, 24.Nov.2021, 09:00

Svemir i nauka: NASA poslala letelicu da skrene asteroid sa kursa - zašto je to važno

Svemirska letelica spremna je za lansiranje u misiju skretanja asteroida sa njegovog kursa. Cilj je pripremiti se za nebeska tela koja se neizbežno kreću ka Zemlji.

Svemirska letelica lansirana je kako bi se testirala tehnologija koja bi jednog dana mogla biti preko potrebna za skretanje opasnog asteroida sa kursa.

Nasina misija Dart proceniće dugogodišnji predlog za neutralisanje pozamašnog svemirskog kamena koji bi se kretao ka Zemlji.

Svemirska letelica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudariće se sa objektom po imenu Dimorfos da bi se videlo koliko može da mu se izmeni brzina i putanja.

Ako bi se komad kosmičkog otpada širine od nekoliko stotina metara sudario sa našom planetom, mogao bi da izazove razaranja širom jednog kontinenta.

To je prvi pokušaj da se skrene neki asteroid sa ciljem da se sazna kako može da se zaštiti Zemlja, iako ovaj konkretan asteroid ne predstavlja pretnju po nas.

Sudar treba da promeni Dimorfosovu orbitu oko Didimosa za otprilike 1 odsto, što je promena koju mogu da registruju zemaljski teleskopi u nedeljama ili mesecima nakon njega.

Međutim, ako bi Dart udario u usamljeni asteroid, njegov orbitalni period oko Sunca bi se promenio za oko 0,000006 odsto, za šta bi bile potrebne brojne godine da se izmeri.

Binarni asteroid je toliko mali da, čak i za najmoćnije teleskope, on izgleda kao tačkica svetla.

Međutim, Dimorfos blokira deo Didimosovog reflektovanog svetla dok prolazi ispred njega, a suprotno se dešava kad se manji objekat kreće iza svog većeg pratioca.

"Možemo da izmerimo frekventnost tih zatamnjenja", objasnio je vođa Dartovog istraživanja Endi Rivkin, dodavši: "Tako znamo da Dimorfos obiđe Didimosa u periodu od 11 sati i 55 minuta."

Posle sudara, astronomi će ponovo izvršiti ta merenja.

"Ona će se dešavati malo češće - možda će ih biti dva svakih 11 sati i 45 minuta, možda će biti jedan svakih 11 sati i 20 minuta", kaže doktor Rivkin.

Ona radi u Laboratoriji primenjene fizike na Univerzitetu Džons Hopkins u Lorelu, u državi Merilend.

On kaže da postoji izvesni stepen neizvesnosti u vezi sa tim kako će Dimorfos reagovati na sudar, delom zato što nije poznata njegova unutrašnja struktura.

Ako je Dimorfos iznutra relativno čvrst, umesto pun praznog prostora, mogao da proizvede mnogo krhotina - što će objektu dati dodatni potisak.

Dartov metod za izlaženje na kraj sa opasnim asteroidom poznat je kao tehnika kinetičkog udara.

Međutim, ima i drugih ideja, kao što je skretanje asteroida sporije tokom dužeg vremenskog perioda ili čak detoniranje nuklearne bombe - što je opcija poznata iz holivudskih filmova kao što su Armagedon i Veliki udar.

Pratite Pola ona Tviteru.

Pogledajte video o tome kako su nam jastozi otvorili vidike o svemiru

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svemir i nauka: NASA poslala letelicu da skrene asteroid sa kursa - zašto je to važno

Izvor: Radio 021, 24.Nov.2021

Svemirska letelica spremna je za lansiranje u misiju skretanja asteroida sa njegovog kursa. Cilj je pripremiti se za nebeska tela koja se neizbežno kreću ka Zemlji.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.