Švedska vlada i dalje brani svoj pristup koroni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Maj.2020, 03:47

Švedska vlada i dalje brani svoj pristup koroni

Švedska vlada danas je branila svoj pristup pandemiji korona virusa, uprkos tome što je ta država sa 409 umrlih na milion stanovnika među prvih šest na svetu.

"Transmisija virusa se usporava, a broj pacijenata na intenzivnoj nezi se značajno smanjuje", rekla je ministarka inostranih poslova En Linde na brifingu sa dopisnicima stranih medija.

Svoj maksimalno opušten pristup pandemiji Švedska teško može da pravda i namerom da sačuva ekonomiju od recesije, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je u protekla dva meseca više od 76.000 ljudi ostalo bez posla, a očekuje se da će stopa nezaposlenosti od 7,9 odsto nastaviti da raste, prenosi AP.

Takozvani švedski model je u početku privlačio pažnju celog sveta, ali je sa porastom broja umrlih sve više dovođena u pitanje njegova opravdanost.

Protivnici takvog pristupa sada su dobili snažnu podršku bivšeg vodećeg epidemiologa u zemlji Anike Linde, koja je javno kritikovala stav zdravstvenih vlasti, rekavši da je trebalo slediti druge države, jer bi to spasilo brojne živote, pre svega najstarijih.

Linde je predvodila državnu epidemiološku službu od 2005. do 2013. godine, kada je Švedska uspešno prebrodila epidemije Sarsa i svinjskog gripa, a za AP je rekla da su je isprovocirale izjave čelnika zdravstvenih agencija da će švedski pristup kovidu-19 biti najbolji na svetu, bez obzira na broj žrtava.

"Mislim da tako više ne može da se nastavi. Takvo poricanje realnosti moglo bi da nas onemogući da postupamo racionalno", kazala je Linde.

Za švedsku vladu je, međutim, i dalje isuviše rano da se donose zaključci o tome ko je tokom pandemije bio uspešan, a ko nije.

"Ovo nije sprint, nego maraton. Dobro je što svi stručnjaci mogu da kažu šta misle. U Švedskoj postoji potpuna sloboda govora", bio je odgovor ministarke spoljnih poslova na pitanje kako komentariše izjave Anike Linde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.