Lepota Lunjevačke šume ugušena smećem

Izvor: RTS, 13.Jan.2020, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepota Lunjevačke šume ugušena smećem

Lunjevačka šuma, nekad omiljeno izletište meštana, sada je jedna od divljih deponija. Lunjevci su je čistili nekoliko puta, ali bez uspeha - gomila đubreta je svaki put sve veća.
Lunjevac, selo poznato po prostranoj šumi bora, cera i hrasta. To je mesto odmora, rekreacije, takmičenja, treninga. Ali, njenu lepotu narušavaju plastične gajbe i kese, kartonske kutije i ostalo smeće koje se nakupilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za manje od dva meseca.

"Najveći problem je što se po celoj Lunjevačkoj šumi baca smeće, ne samo na tom jednom mestu gde ga ima najviše nego baca gde ko stigne", kaže jedan meštanin.
Lunjevčani traže rešenje. Miloš Radojković, predsednik Saveta Mesne zajednice Lunjevac kaže da planiraju da postave lovačke kamere:
"Da vidimo ko to baca smeće, tačnije koje prodavnice to bacaju, ali i fizička lica, da se to spreči, da se pišu krivične prijave."
Inače, Smederevo je nekad imalo 37 divljih deponija. Posle postavljanja nadzonih kamera, taj broj je smanjen. Za sve one koji odlažu smeće na mestima koja za to nisu predviđena, predviđene su novčane kazne.
"Grad planira i realizuje akcije uklanjanja divljih deponija sa javnih i zelenih površina. Zapravo treba delovati u tom smislu, odnosno apelovati na ljude da krenu od sebe, od svog najbližeg okruženja kako bi unapredio pozitivno delovanje na životnu sredinu", navodi Tanja Krčum, rukovodilac Grupe za zaštitu životne sredine u gradskoj upravi Smederevo.
Kada vremenske prilike budu povoljne, meštani i lokalna samouprava, ponovo će očistiti Lunjevačku šumu, nadaju se, trajno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.