Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više prestupnika i kriminalaca među penzionerima u Češkoj

Češka policija suočena je sa novim fenomenom sve starijih kriminalaca: iz godine u godinu raste broj živahnih devedesetogodišnjih prestupnika i nasilnika.

Prema najnovijim statistikama češke policije, sudova i zatvorske službe, 2005. godine je za krivična dela optuženo 2.027 Čeha starijih od 60 godina, dok ih je prošle godine bilo 2.418.

Iako se stariji prestupnici bave uglavnom privrednim kriminalom, u statistikama se pominju i kao počinioci brutalnih ubistava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i bizarnih fizičkih napada.

Prošle godine pažnju javnosti je privukla tuča dve penzionerke u staračkom domu, u mestu Česka Skalice.

Tada je 87-godišnja Čehinja svađu oko svakodnevnih sitnica rešila tako što je od svoje tri godine mlađe cimerke otela štaku i brutalno je prebila. Za napad je osuđena na godinu dana zatvora uslovno.

"Postoje i mračna predviđanja da bi u budućnosti društvo mogle da terorišu mase podivljalih seniora, isto kao što problem društvu pravi nezaposlena omladina", kazala je za današnje "Pravo" psiholog češke policije Ludmila Čirtkova.

U češkim zatvorima kaznu izdržavaju stotine penzionera starijih od 65 godina, a prošle godine je zbog ubistva krivično gonjeno 10 seniora.

"Starci i starice su fizički u sjajnoj kondiciji do duboke starosti. Ranije su šezdesetogodišnjaci bili srećni da u miru prožive poslednje godine, dok se danas junače", rekao je psiholog Karel Humhal.

Češki psiholozi novi fenomen ne objašnjavaju samo boljim zdravljem i dužim životnim vekom Čeha, već i raspadom tradicionalne porodice i njenih vrednosti, zbog čega Česi starost masovno provode napušteni od porodice i neprirodno koncentrisani u staračkim domovima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.