Izvor: RTS, 17.Apr.2021, 17:49

Sve traženije privatne robne marke, od brendiranih proizvoda jeftinije i do 30 odsto

Proizvodi privatne ili trgovačke robne marke poslednjih godina sve više osvajaju police trgovaca u Srbiji. Oni su i do 30 jeftiniji od velikih brendova, zadovoljavajućeg su kvaliteta, a proizvođači ih prave pod imenom brenda i za potrebe velikih trgovinskih lanaca. Ovakvim proizvodima i u Srbiji potrošači ukazuju sve više poverenja.
Dobar kvalitet po pristupačnoj ceni, to je ono što potrošače najviše zanima.

Prema nekim istraživanjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Srbiji 19 odsto potrošača kupuje proizvode privatne robne marke, u Sloveniji na primer 30 odsto, a u Hrvatskoj čak 39 procenata.
Na policama jednog trgovinskog lanca je 2.000 proizvoda privatne robne marke.
"Na samom startu počeli smo saradnju sa tek nekoliko, a danas imamo saradnju sa preko 220 domaćih proizvođača... Trgovačka marka je najviše zastupljena u kategoriji mesa, delikatesa, mleka, slatkiša i grickalica i u kontinuitetu kroz godine beleži trendove rasta prometa", kaže Violeta Kovačević, generalni direktor "Merkator S".
Domaće kompanije imaju veliki potencijal za proizvodnju privatne robne marke za domaće i strane kupce, kažu upućeni.
"Proizvodnja privatne robne marke dobra je i za proizvođače što onda oni nemaju troškove pozicioniranja tog proizvoda na tržištu, a imaju negde zagarantovanu i proizvodnju i plasman. S tim u vezi, privatna robna marka ne ugrožava često brendiran proizvod, već prosto daje potrošačima veću mogućnost izbora", napominje Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.
Očekuje se da će narednih godina učešće privatnih robnih marki u trgovinama u Srbiji sve više rasti.
Stručnjaci smatraju da će akcenat biti stavljen na premijum segment takvih proizvoda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.