Sve je spremno: Javni beležnici počinju da rade od 1. septembra!

Izvor: 24sata, 29.Avg.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je spremno: Javni beležnici počinju da rade od 1. septembra!

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je usvajanje po hitnom postupku predloga zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa, o prometu nepokretnosti i dopune Zakona o sudskim taksama, neophodno radi uvođenja javnobeležničke delatnosti u pravni sistem Srbije i najavio da će od 1. septembra javni beležnici početi sa radom.

Obrazlažući predloge ovih zakona u Skupštini Srbije, Selaković je podsetio da je Zakon o javnom beležništvu donet 2011.godine i da >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << je više puta odlagan početak njegove primene zato što nije bilo dovoljno kandidata koji su

položili javnobeležnički ispit.

Selaković je rekao da je poslednji put odlaganje primene Zakona o javnom beležništvu bilo u proleće 2013. godine, kada je predviđeno da primena ovog Zakona otpočne 1. septembra ove godine.

"Velikim naporima Ministarstva pravde, naših stranih donatora koji su pružili veliku podršku, kao i javnobeležničkih komora drugih zemalja, imenovan je

dovoljan broj javnih beležnika i stvoreni su drugi uslovi kako bi Zakon o javnom beležništvu mogao da počne da se primenjuje u roku u kojem je predviđen poslednjom izmenom Zakona“, rekao je Selaković.

Obrazlažući Predlog zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa rekao da je predviđeno da je javni beležnik ovlašćen da obavlja i poslove sastavljanja, overavanja i izdavanja javnih isprava o pravnim poslovima i izjavama i činjenicama na kojima se zasnivaju određena prava, kao i da overava

privatne isprave.

U članu 1.Predloga zakona propisano je da je za overavanje potpisa, rukopisa i prepisa nadležan javni beležnik umesto važećeg rešenja prema kome su za overavanje nadležni osnovni sudovi ili organi lokalne samouprave.

Kako je jedan od najvažnijih poslova javnih beležnika overavanje potpisa, rukopisa ili prepisa na ovaj način će se doprineti rasterećenju sudova od poslova koji ne predstavljaju suđenja, objasnio je Selaković.

On je rekao da budući da postoji mogućnost da u nekim opštinama u dužem vremenskom periodu ne budu imenovani javni beležnici.

Prema njegovim rečima, u opštinama gde ne budu imenovani beležnici, prelaznim odredbama je predviđeno da poslove overavanja obavljaju osnovni sudovi, odnosno opštinske uprave sve do imenovanja javnih beležnika.

Selaković je rekao da se najvažnija novina u Predlogu zakona o prometu nepokretnosti odnosi na formu pravnog posla kojim se vrši promet nepokretnosti.

Zakonom o javnom beležništvu predviđeno je da se ugovori o raspolaganju nepokretnostima sačinjavaju isključivo u obliku javnobeležničkog zapisa.

To, naveo je Selaković, znači da se prestaje sa dosadašnjom praksom iz postojećeg Zakona da ugovore o prometu nepokretnosti sačinjavaju same stranke, a da sud overom potpisa ugovornih strana samo potvrđuje da su ugovornici potpisali taj ugovor.

Predlogom zakona o dopunama Zakona o sudskim taksama određuju se takse za javnobeležničke poslove.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.