Stavili su Teslu na sitniš; porodica pobijena, samo zato što su Srbi

Izvor: B92, 24.Jul.2021, 21:16

"Stavili su Teslu na sitniš; porodica pobijena, samo zato što su Srbi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori večeras o odnosima u regionu.

Kako je kazao, važno je da se ukaže pijetet prema žrtvama Srebrenice i grade dobri odnosi sa Bošnjacima.

"Mislim da je budućnost u odnosima Srba i Bošnjaka od ključnog značaja, zato ćemo morati da razgovaramo i da se poštujemo, a ne da gledamo kako jedni drugima da zabijemo nož u leđa", kazao je on.

Vučić je napomenuo da mora da se otvori širi društveni dijalog Srba i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bošnjaka, te da su Bošnjaci većina u tri opštine, a Srbi u više u Bosni i Hercegovini.

"Ne treba da se gazimo, već da čuvamo mir i gledamo u budućnost", rekao je Vučić.

Napomenuo je da će se videti kako će izgledati u budućnosti pitanje odnosa.

Podsetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Incko doneo je odluku kojom, pozivajući se na Bonska ovlašćenja, nameće izmene Krivičnog zakona BiH.

Njima se predviđa kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca.

Nikolu Teslu su mogli da stave na važnije novčanice, a ne na sitniš, rekao je Vučić povodom odluke Hrvatske da stavi lik poznatnog naučnika na kovanice evra.

Upitao je kakve veze imaju Tesla i Hrvatska, te da Smiljan u vreme života naučnika, nije postojala Hrvatska.

Milanović: "Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja danas u Oklaju"

"Sve Tesle su pobijeni, samo zato što su Srbi. Može Srbija da bude vezana za Teslu, jer mu je to matična zemlja. Za sebe je govorio da je Amerikanac i Srbin. Nikada to nije krio, ponosio se američkim građanstvom i srpskim rodom", rekao je on.

On je kazao da je Tesla Amerikanac srpskog porekla, rođen kao Srbin, od oca Srbina i majke Srpkinje.

"On je genije, i u tom smislu pripada celom čovečanstvu", kazao je on.

Hrvati hoće Teslu na evru, NBS spremna da reaguje; "Prisvajanje nasleđa srpskog naroda"

Podsećanja radi, o ovom pitanju stav je ranije iznela i Narodna banka Srbije (NBS).

U Narodnoj banci Srbije poručuju da bi eventualno stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalne strane kovanice evra, ako Hrvatska postane članica Evrozone u narednom periodu, "predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog nasleđa srpskog naroda s obzirom na to da je nesporno da se slavni naučnik tokom svog života izjašnjavao kao Srbin po poreklu i rodu".

"S tim u vezi, sasvim je sigurno da bi bile preduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama EU kako bi se ukazalo na neprimerenost takvog predloga", navodi se na sajtu NBS.

O provokacijama iz Hrvatske zbog imena Vučićevog sina Vukana

Pisanje medija u Hrvatskoj o imenu njegovog najmlađeg sina kaže da je to ozbiljna tema i da je navikao da mu porodica bude na udaru.

"Kažu da sam mu dao ime Vukan jer sam hegemonista... Kako da vam kažem, ja nisam idealna ličnos za njih na ovom mestu, moja porodica je stradala od ustaške ruke... A sad još ostaje i imena deci da nam daju, što bi rekao moj otac. Zamislite da smo mi napisali u bilo kom medijua kako treba da se zovu deca Zorana Milanovića ili Andreja Plenkovića, kakav bi to skandal bio", rekao je on.

Dodao je da je njegov posao da radi za Srbiju, a ne da se bavi takvim provokacijama.

"Biće još više pritisaka po pitanju KiM i BiH"

"Loša vest je da ćemo biti izloženi sve većim pritiscima po pitanju Kosova i Metohije i po pitanju Bosne i Hercegovine", rekao je Vučić.

"Samo hoću da vam kažem koliko je Srbija napredovala u odnosu na sve druge u regionu i zato svi žele da zauzdaju Srbiju", dodao je on.

"Malo da se našalim sa ovima iz regiona... Jer šta bi trebalo da rade Vulinu, njegova deca imaju ruska imena", rekao je Vučić.

Vučić je govorio o postupku Valentina Incka i odluci da se negiranje genocida i veličanje ratnih zločina zabrani.

"Još nisam dobio analizu svih naši pravnih eksperata, ali ono što je važno jeste da prvo ukažem pijetet prema srebreničkim žrtavama i da sa bošnjacima gradimo bratske odnose", rekao je Vučić.

"Svaki narod ima stvari u prošlosti kojima se ne ponosi, a mi ćemo morati da razgovaramo i da se poštujemo, a ne da gledmao kako jedni drugima da zabijamo nož u leđa", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: "Pijetet žrtvama iz Srebrenice, sa Bošnjacima moramo da gradimo bratske odnose"

Izvor: Blic, 24.Jul.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je večeras, govoreći o Srebrenici, rekao da je cilj da Srbija izgradi prijateljske i bratske odnose sa Bošnjacima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.