Švarm: Vlast rehabilituje ljude i događaje iz devedesetih

Izvor: N1 televizija, 13.Jul.2018, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švarm: Vlast rehabilituje ljude i događaje iz devedesetih

Specijalni sud oslobodio je bivše pripadnike Jedince za specijalne operacije optužbi za organizovanje oružane pobune 2001. godine. Presuda je očekivana, smatra novinar Filip Švarm i dodaje da smo svedoci trenda vlasti da rehabilituje ljude i događaje iz devedesetih i pokušava da, kako kaže, satanizuje 5. oktobar i ljude koji su učestvovali.

"U tom smislu jeste očekivana jer je u skladu sa političkim trendom koji vlada u Srbiji. Imamo i neku vrstu lobotomije gde ne postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << devedesete, onda period od 2000. do 2004, kao da je cela istorija počela s dolaskom Vučića i sns na vlast", smatra Švarm.

Pojavljivanje Vojislava Šešelja ispred sudnice je vid pritiska, smatra Švarm, dodajući da je dobro poznato da se Šešelj sastajao sa Dušanom Spasojevićem i Miloradom Ulemekom Legijom.

"Njegova uloga o svim događajima pre ubistva nikada nije izvedena, delili su iste vrednosti iz devedesetih. Šešelj ne govori u ime vlasti, već u ime duha vremena, i nije slučajno što je bio na izricanju presude".

Švarm smatra da je oslobađajućom predsudom poslata loša prouka, dodajući da nema nikakve sumnje da je bila reč o oružanoj pobuni, a ne o protestu.

"Kad izađe JSO sa maskama i dugim cevima, borbenim vozilima, to nije vrsta protesta već pobuna, izašli su s oružjem. Bili su u pitomijem izdanju ispred Sava Centra, verovatno su shvatili šta znači blokada. Druga stvar je kontekst, dešava se posle 5. oktobra, kada Srbija, da bi bila na evropskom putu, mora da sarađuje sa Hagom i to ozbiljno, Vlada DOS-a nije bila homogena, Đinđić je izuzetno kritikovan u Srbiji. Oni nisu mogli da im se suprotstave. Pobuna je bila uvod u ubistvo Đinđića, oni dobijaju smenu načelnika resora DB, oni postaju država u državi, od pobune, JSO ne može niko ništa. Đinđić pokušava da izgradi mehanizam da se suprotstavi ekipi, a to nije samo JSO, već i Zemunski klan..kada je bio na pragu da to demontria on je bio ubijen. Da pobuna nije uspela, sigurno je da bi se Legija pitao da li može da udari na državu", smatra Švarm.

Pored toga, navodi Švarm, Đinđić nije bio siugran koliko su policija i vojska na njegovoj strani i da li bi "mrdnuli prstom" u slučaju sukoba s JSO.

"Da li bi se partije stavile na stranu JSO, Đinđić je imao vezane ruke, pokušao je da se nagodi s JSO, da kupi neko vreme i da se suprotstavi svemu onome što simbolizuje JSO. Pobunom su bili ugroženi i JSO i Srbija. JSO hoće sa Zemunskim klanom da pokaže ko je gazda u državi i to je bio poraz. Ako vi oružanu pobunu ne smete da nazovete pravim imenom pokazuje se da je čitava država u strahu od Legije i jedinice. Oni su srce tame, najveći mrak mrakova devedesetih, vidimo po ubistvima koja su počinili i ubistvu Đinđića. Prema pobuni država je morala da nastupi robusno, očigledno je Đinđić smatrao da bi to podrazumevalo neke žrtve", rekao je Švarm.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Švarm: Vlast rehabilituje ljude iz 90-ih i satanizuje 5. oktobar

Izvor: Radio 021, 14.Jul.2018, 09:52

Svedoci smo trenda da vlast rehabilituje ljude i događaje iz devedesetih i pokušava da satanizuje 5. oktobar i ljude koji su u njemu učestvovali, rekao je novinar Filip Švarm povodom vesti da je Specijalni sud oslobodio bivše pripadnike Jedinice za specijalne operacije optužbi za organizovanje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.