Svaki život je dar od Boga: Skandalozni zakon o abortusu uzdrmao žene u Alabami

Izvor: B92, 16.Maj.2019, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svaki život je dar od Boga": Skandalozni zakon o abortusu uzdrmao žene u Alabami

Alabama -- Konzervativna republikanska guvernerka potpisala je zakon o abortusu u Alabami, koji ga svrstava u kazneno delo, čak i u slučajevima silovanja ili incesta.

Kako se vest o zakonu proširila, američki novinar Dan Lavoie napravio je kolaž fotografija muškaraca koji su glasali za zakon i tako ga učinili stvarnošću žena 21. veka.

Zakonom, kojeg su doneli senatori Alabame, obavljanje pobačaja u bilo kojoj fazi trudnoće smatra se krivičnim delom kažnjivim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 10 do 99 godina.

Jedini izuzetak, prema kojem žene neće biti kažnjene zatvorom, je kada je zdravlje žene ozbiljno ugroženo.

Takve žene neće biti kažnjene ako se odluče za abortus. Donošenje monumentalnog novog zakona izazvalo je val kritika zagovornika ženskih prava širom sveta.

Ali, uprkos snažnim reakcijama i kritikama na račun senatora koji su glasali za ovaj zakon, radikalni zakon je sponzorisala žena, a ženska guvernerka Alabame ga je potpisala.

Guvernerka Alabame, Kej Ivej, osvrnula se na donošenje zakona rekavši da je to ponosni trenutak za državu.

"Za mnoge pristalice ovog zakona, ovaj zakon predstavlja snažan dokaz da su građani Alabame duboko uvereni da je svaki život dragocen i da je svaki život dar od Boga", izjavila je guvernerka.

Teri Kolins, propagirač zakona, izjavila je kako veruje da zakon odražava uverenja većine državnog biračkog tela.

"Čula sam od mnogih žena u državi da su izrazito pro-životno orijentisane i jako podržavaju zakon", rekla je Kolins.

Države Kentaki, Misisip, Ohajo i Gruzija nedavno su odobrile zabranu pobačaja nakon što se otkrije fetalni otkucaj srca, koji se može pojaviti u šestoj nedelji trudnoće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.