Sunce, blato i vodeni topovi: Kako pravilno protrčati kroz Jelašničku klisuru

Izvor: B92, 17.Jun.2019, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sunce, blato i vodeni topovi: Kako pravilno protrčati kroz Jelašničku klisuru

U Jelašničkoj klisuri nadomak Niša, već petu godinu zaredom se održava avanturistička trka.

"Daću krv, sreću, suze i znoj", glase stihovi pesme Bebi Dol, ali ne dodaju da će usput proći kroz reku, blato i izgoreti na suncu.

U Jelašničkoj Klisuri nadomak Niša, novootkrivenom domu prvog neandertalca u Srbiji, već petu godinu zaredom se održava avanturistička trka The Rage Maze.

Staza duga 15 kilometara, ispresecana prirodnim i veštačkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stenama, i ovog leta je čekala učesnike.

Takmičari - njih 650 , među kojima je bilo raznih, od zagriženih sportista, profesionalnih maratonaca do običnih entuzijasta zaljubljenih u prirodu - dali su sve od sebe kako bi barem završili zahtevnu trku.

Pobeda je bila u drugom planu.

"Ne učestvujem na mnogim trkama, ali ovde uvek rado dolazim, zato što je veliki izazov, kako same prepreke, tako i jaka konkurencija, pa svake godine odmeravamo snage", kaže za BBC Mišo Vrućinić, koji je ove godine završio na trećem mestu.

"Učestvujem već petu godinu zaredom i svaki put je pravo zadovoljstvo."

Trčanje kroz gume, uskakanje u kontejnere sa blatnjavom vodom, puženje ispod bodljikave žice - samo su neke od prepreka koje su takmičari morali da pređu.

Ali da se ne radi samo o naporu, lučenju adrenalina i odmeravanju snaga, svedoče omiljeni sektori takmičara - okrepne stanice.

Nakon napornih deonica, učesnici su mogli da se osveže vodom, voćem ili da blatnjavi poziraju za fotografiju.

Usledilo je podizanje gume na visinu od deset metara i plivanje u bazenu, koji je na onako visokoj temperaturi, više predstavljao osveženje nego napor.

"Na onoj temperaturi je meni bilo teško da hodam od tačke do tačke, a mogu da zamislim kako je bilo takmičarima koji su isto to prolazili samo trčeći i skačući po kamenu i pesku", kaže Ivan Dinić, fotograf koji je zabeležio događaj.

"Ali radili su to sa osmesima na licima. Kao neko ko ovo samo posmatra kroz objektiv, mogu samo da im se divim na snazi i izdržljivosti."

Kao da nisu bili dovoljno mokri, majica natopljenih kombinacijom vode, znoja i blata, takmičare je na samom cilju čekao vodeni top.

Iznenađenja i osveženja nikad dosta.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.