Šulc i Merkel u problemu, Šulc odustao od ministarske funkcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2018, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šulc i Merkel u problemu, Šulc odustao od ministarske funkcije

Šefovi CDU i SPD, Angela Merkel i Martin Šulc, dva dana nakon dogovora oko "velike koalicije" našli su se na meti kritike partijskih kolega, koji razmišljaju o njihovoj smeni.

Podmladak CDU i pojedini poslanici te stranke u Bundestagu zahtevaju, zbog koalicije sa SPD, kao i predloženim kadrovima za novu vladu, promene na čelu partije.

Šef omladine CDU Paul Cimiak ukazao je da postoji veliko nezadovoljstvo unutar stranke.

Poslanik Klaus Peter Vilč >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pozvao je CDU da se pripremi za vreme posle Angele Merkel.

"Moramo u CDU već sada razmišljati o tome kako da se personalno postavimo bez Merkelove", rekao je on dnevniku "Rajniše post", dodajući da će ovaj mandat vlade brzo biti završen.

I poslanik Kaj Vegner, koji je ujedno i zamenik lidera u pokrajini Berlin saopštio je medijima da unutar CDU "vri".

"Naši članovi, s pravom, ukazuju da nedostaje odlučno ophođenje sa našim vrednostima.

"Moramo naredne godine iskoristiti kako bi se sadržajno i personalno postavili u cilju povratka izgubljenog poverenja", rekao je on.

Na drugoj strani i Šulc je suočen sa oštrom kritikom, te je zbog toga odustao od ministarske funkcije, a planirao je da bude šef diplomatije.

Rekao je da želi da okonča personalnu debatu i time omogući pozitivno izglasavanje velike koalicije.

Šulc je kritikovan što je želeo da bude ministar inostranih poslova u novoj nemačkoj vladi.

Diskusija o njemu, kako je naglasio u pisanoj izjavi, ugrožava uspesno izglasavanje koalicionog sporazuma.

"Ovim javno odustajem od ulaska u novu vladu i nadam se da će time personalna debata unutar SPD biti okončana", naglasio je on.

Članovi SPD treba do 2. marta da se izjasne o koalicionom sporazumu.

Nezadovoljstvo je izazvano zato što je Šulc mnogo ranije najavljivao da neće biti član vlade pod kancelarkom Angelom Merkel.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POPUSTIO POD PRITISKOM STRANKE: Šulc odustao od mesta šefa diplomatije

Izvor: Kurir, 09.Feb.2018

Martin Šulc odlučio je da odustane od pozicije ministra inostranih poslova u novoj koalicionoj vladi Nemačke, potvrđeno je danas iz njegove SPD.

Nastavak na Kurir...

Šulc odustao od funkcije šefa diplomatije

Izvor: RTS, 09.Feb.2018

Lider SPD-a Martin Šulc saopštio je da je odustao od namere da bude ministar spoljnih poslova u novoj koalicionoj vladi Nemačke, da bi "okončao personalnu debatu" unutar stranke. . Lider nemačkih socijaldemokrata je u...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.