Sukcesija: Srbiji ambasade SFRJ u Peru, Kongu, Ugandi, Egiptu...

Izvor: S media, 06.Mar.2012, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukcesija: Srbiji ambasade SFRJ u Peru, Kongu, Ugandi, Egiptu...

Predstavnici pet država naslednica bivše SFRJ dogovorili su juče u Zagrebu na sastanku Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ raspodelu 23 objekta diplomatsko-konzularnih predstavništava u regionima Južne Amerike, severne i južne Afrike i Sahare, saopštilo je danas hrvatsko Ministarstvo za spoljne i evropske poslove.

Na području Latinske Amerike i Kariba ukupno je raspodeljeno šest objekata.

Srbiji su pripale >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ambasada i rezidencija bivše SFRJ u peruanskom glavnom gradu Limi i ambasada bivše SFRJ u Karakasu u Venecueli.

Hrvatskoj je pripao generalni konzulat bivše SFRJ u Santijago de Čileu, a Sloveniji rezidencija bivše SFRJ u Braziliji i generalni konzulat bivše SFRJ u Sao Paolu u Brazilu.

Kukan: S media uočila grešku na mapi Srbije, vratićemo Kosovo!

Kacin: Od juna vas čekaju hapšenja političara i tajkuna!

Pastor: Srbija treba da uđe u NATO

Na području Severne Afrike ukupno je raspodeljeno pet objekata, pa su Srbiji pripale ambasada, rezidencija i konzulat bivše SFRJ u Kairu u Egiptu, Sloveniji ambasada bivše SFRJ u marokanskoj metropoli Rabat, a Hrvatskoj ambasada bivše SFRJ u Tunisu.

Zgrada ambasade bivše SFRJ u Alžiru raspodeljena je u jednakim delovima Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u svrhu zajedničke prodaje ili drugu svrhu prema njihovom bilateralnom dogovoru.

U regionu Južne Afrike i Sahare ukupno je raspodeljeno 12 objekata. Srbiji je pripala ambasada bivše SFRJ u Kampali (Uganda), ambasada i rezidencija bivše SFRJ u Kinšasi (DR Kongo) i ambasada i rezidencija bivše SFRJ u Lusaki (Zambija).

Hrvatskoj je pripala rezidencija bivše SFRJ u Nairobiju u Keniji, ambasada i rezidencija bivše SFRJ u Kartumu (Sudan) i rezidencija bivše SFRJ u Madagaskaru.

BiH je dobila ambasadu u Nairobiju, a Sloveniji ambasada bivše SFRJ u Dar es Salamu (Tanzanija) i rezidencija bivše SFRJ u Maliju.

Predstavnici Zajedničkog odbora usaglasili su se da se oko zgrade ambasade bivše SFRJ u Bonu u Nemačkoj nastavi s postupkom zajedničke prodaje, s tim da se budući troškovi advokatskih i agencijskih usluga, kao i postignuta kupoprodajna cena, dele proporcionalno utvrđenim razmerama vrednosti za svaku državu naslednicu.

Predstavnici odbora su usvojili i zapisnike s ranijih sednica uz napomenu da je u toku stvarna primopredaja kulturnih dobara. Naredni sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju održaće se u Skoplju.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.