Sugestije Svetske banke Srbiji: Povećati javne investicije i produktivnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sugestije Svetske banke Srbiji: Povećati javne investicije i produktivnost

Srbija bi mogla da ostvaruje privredni rast od čak sedam odsto godišnje, ukoliko sprovede novi program reformi, izjavila je danas regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan Linda Van Gelder na promociji ekonomskog memoranduma za Srbiju.

U Svetskoj banci smatraju da bi Srbija mogla da sprovede novi program reformi i ostvari visoke stope rasta, jer je od 2014. godine uspela da u potpunosti neutrališe budžetski deficit, skoro prepolovi stopu nezaposlenosti i svede javni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dug na nivo od oko 54 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Glavni ekonomista Svetske banke Ekaterina Vostroknutova naglasila je da bi Srbija sa godišnjom stopom rasta od sedam odsto za 10 godina duplirala svoj BDP, dok bi za 14 do 15 godina duplirala BDP po glavi stanovnika sa stopom rasta od pet odsto.

U Svetskoj banci ipak priznaju da stopu rasta od sedam odsto u kontinuitetu duži niz godina nije ostvarila nijedna zemlja u Evropi, a povremeno su ih ostvarivale samo Baltičke zemlje i Poljska.

Da bi ostvarivala visoke stope rasta, Srbija bi morala da poveća javne investicije na nivo od pet odsto BDP i privatne investicije na nivo od 20 odsto BDP. Ukupan nivo investicija bi trebalo da bude najmanje 25 odsto BDP, umesto dosadašnjih 19,4 odsto, uz neophodno povećanje efikasnosti investicija.

Za Srbiju je veoma bitno i unapređivanje kvalifikovanosti radnika, s obzirom na činjenicu da više od dve trećine firmi ne može da nađe adekvatnu radnu snagu koja im je potrebna za širenje obima poslovanja.

U Svetskoj banci posebno naglašavaju i potrebu povećanja produktivnosti srpske privrede. U ovom trenutku prerađivačka industrija u Srbiji je na nivou 35 odsto produktivnosti EU.

Srbija bi morala da radi i na promovisanju izvoza, snažnijem finansiranju firmi u ekspanziji, unapređivanju ambijenta za poslovanje i jačanju konkurencije. Posebno je ukazano da bi trebalo smanjiti državnu pomoć za neefikasne firme i do 2,5 odsto bruto dohotka i taj novac usmeriti u investicije.

Viši ekonomista Svetske banke Lazar Šestović kaže da ovako visoke stope rasta nisu karakteristične za evropske zemlje,i mogu se smatrati za ambiciozan cij, ali da Srbija ima nizak nivo BDP-a, koji je tek ove godine dostigao nivo iz vremena pre krize '90-tih godina prošlog veka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RAST OD SEDAM ODSTO Svetska banka: "Ambiciozni program reformi bi Srbiji omogućio da udvostruči BDP"

Izvor: Blic, 18.Dec.2019

Srbija može da ostvari dugoračan rast od sedam odsto godišnje uz novi ambiciozni program reformi, koji bi joj omogućio da za deset godina udvostruči BDP, smatraju stručnjaci Svetske banke koji su danas predstavili Ekonomski izveštaj o Srbiji "Nova agenda za privredni rast Srbije".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.