Suđenje za ubistvo Ćuruvije u završnoj fazi

Izvor: Press, 01.Nov.2018, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za ubistvo Ćuruvije u završnoj fazi

Suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optuženim za učešće u ubistvu vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. godine, ušlo je u završnu fazu.
Foto:Blic
Naime, sudija Snežana Jovanović je danas poručila tužilaštvu i odbrani da počnu da pripremaju završne reči, nakon kojih će uslediti izricanje prvostepene presude.
Na današnjem pretresu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << sud je saopštio da je iz spisa predmeta izdvojio određene iskaze - dokaze tužilaštva, usvojivši predlog branioca optuženih. Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu. Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.
Radonjić i Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu. Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.
Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti". Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.