Izvor: Beta, 17.Avg.2019, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudanska vojska i demonstranti potpisali konačni sporazum o podeli vlasti

Sudanska vojska i demonstranti svečano su danas u Kartumu potpisali konačni sporazum o podeli vlasti.Sporazum otvara put za prelazak na civilnu vlast posle vojnog svrgavanja predsednika Omara al-Bašira u aprilu, i višemesečnih protesta.Uspostavljeno zajedničko vojno i civilno veće koje će vladati nešto više od tri godine do održavanja izbora.Sporazumom se takođe uspostavlja vlada koju su imenovali aktivisti, i zakonodavno telo - parlament.Napeti pregovori vodja protesta s vojskom su trajali nedeljama, uz neprekidne masovne proteste.Dve strane su ovog meseca najpre bile postigle "preliminarni sporazum" i to tek na međunarodni pritisak usled sve veće zabrinutosti da bi politička kriza mogla da pokrene građanski rat u Sudanu. Vojska je svrgla Al-Bashir nakon višemesečnih protesta protiv njegove autoritarne vladavine koja je trajala tri decenije. Demonstranti su ostali na ulicama, zahtevajući brz prelazak na civilno rukovodstvo.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudan: Potpisan sporazum o podeli vlasti vojske i opozicije

Izvor: Blic, 18.Avg.2019, 00:11

Najveća sudanska opoziciona koalicija i vladajući vojni savet potpisali su danas konačni sporazum o podeli vlasti koji bi trebalo da omogući formiranje prelazne vlade i održavanje izbora posle dvogodišnjeg prelaznog perioda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.