Studija upozorava na opasnost od desetina hiljada mrtvih

Izvor: B92, 31.Mar.2020, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studija upozorava na opasnost od desetina hiljada mrtvih

Grupa austrijskih uglednih eksperata upozorava da su potrebne odlučne, pooštrene mere, da bi se sprečilo da zdavstveni sistem zemlje doživi krah sredinom aprila

I dodaju da će, ukoliko mere ne budu preduzete, biti na desetine hiljada mrtvih.

Naučnici oko matematičara Matijasa Bajglbeka, Filpa Grosa, Valtera Šahmajera, Joahima Hermisona i Markusa Milera, rektora bečkog Univerziteta ističu da je neophodno značajno smanjiti stopu infekcije.

Naglašavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se ne sme buditi nada na brzo labavljenje restrikcija i zahtevaju strože mere nego do sada.

Odlučujući faktor u stidiji je stopa replikacije.

"Ako ne uspemo da taj faktor spustimo ispod vrednosti od 1 može se očekivati krah zdravstvenog sistema u Austriji", navode oni u dokumentu.

Ukoliko bi stopa ostala na aktuelnom nivou, prema prognozi naučnika, Austrija bi do kraja godine imala čak 100.000 mrtvih, a kod dnevnog rasta od 30 odsto čak i više od 120.000.

Takođe, podvlače značaj suzbijanja zaraze u bolnicama, jer je primer Italije pokazao da lekari i medicinsko osoblje mogu preneti virus na mnoga lica.

Naučnici zahtevaju veće testiranje, praćenje građana preko mobilnih telefona i uspostavljanje posebne bolnice predviđene za pacijente sa COVID-19.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.