Studija niških lekara među 10 najboljih u svetu u oblasti hirurgije vena

Izvor: RTS, 10.Jan.2019, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studija niških lekara među 10 najboljih u svetu u oblasti hirurgije vena

Naučna studija iz oblasti vaskularne hirurgije, koju su osmislili lekari Klinike za kardiohirurgiju u Nišu izabrana je za jednu od 10 najboljih u svetu. Na kongresu koji se u februaru održava u Americi biće proglašena najuspešnija studija.
Studija niških lekara bavi se lečenjem i prevencijom živih rana na nogama, koje nastaju kao posledica bolesti vena. Nova metoda prepoznata je kao jedna od 10 najboljih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na planeti.
 
"To je veliko priznanje za našu kliniku i jedan dokaz da možemo da se bavimo naukom i u našoj zemlji Srbiji i naravno u našem gradu Nišu. Tako da je to velika čast za nas", kaže Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju.
Studiju će u Kaliforniji narednog meseca predstaviti dvojica mladih niških lekara. Kažu da je učešće na tom kongresu, najveće priznanje u toj oblasti.
"Ova metoda koju mi primenjujemo omogućava, ne samo brže zarastanje tih živih rana, već omogućava i prevenciju nastanka novih živih rana kod pacijenata kod kojih postoje faktori rizika", kaže Vladimir Stojiljković, kardiohirurg.
Njegov kolega Aleksandar Kamenov navodi: "Patologija je ovde ne zarastanje rana na potkolenicama. Pacijenti najviše dobijaju na kvalitetu života, a dobija i naš sistem jer je veliki socio-ekonomski teret od ovakvih bolesti".
Revolucionarne promene u ovoj oblasti još pre desetak godina uneli su direktor klinike Dragan Milić i doktor Saša Živić.
"Svakako da nije bilo lako doći do toga. Danas se o trošku našeg zdravstvenog fonda, jednom metodom koja je priznata u celom svetu, leče se naši sugrađani i svi građani Srbije", kaže Saša Živić, vaskularni hirurg.
Niški lekari za ovu metodu koriste posebne kompresivne materijale, a najvažniji rezultat je što skoro 95% pacijenata više nema problema se oboljenjem vena i živim ranama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.