Studija: Alarmantan nivo seksualnog nasilja u parlamentima širom Evrope

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2018, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studija: Alarmantan nivo seksualnog nasilja u parlamentima širom Evrope

Najnovija studija Interparlamentarne unije (IPU) i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE) pokazuje da su široko rasprostranjeni seksizam, seksualno zlostavljanje i nasilje nad ženama u parlamentima širom Evrope, saopštila je danas PS SE.

Utvrđeno je da je 85 odsto poslanica pretrpelo psihološko nasilje u parlamentu, da je za žene ispod 40 godina verovatnije da budu na meti da budu zlostavljane, zatim da je žensko osoblje u parlamentima znatno više na udaru seksualnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nasilja od poslanica, te da većina parlamenata nema mehanizme koji bi omogućili ženama da progovore, navodi se u saopštenju.

Studija je zasnovana na intervjuima sa 123 žene iz 45 evropskih zemalja, od kojih je 81 poslanica, a 42 su pripadnice parlamentarnog osoblja.

Ova studija je potvrdila rezultate studije IPU iz 2016. godine, u kojoj je otkriveno da je široko rasprostranjeno nasilje na osnovu polne pripadnosti.

Predsednica PS SE Lilijan Mori Paskije istakla je da "studija, na žalost, pokazuje tužnu stvarnost".

"Sve dok postoji nejednakost između žena i muškaraca, nijedna žena neće biti bezbedna kada je reč o nasilju i uznemiravanju. Mi, žene i muškarci u politici, imamo polugu koja nas može učiniti pokretačima promena: Istanbulsku konvenciju, koja je pravni instrument s ciljem da spreči, zaštiti, sudski goni i iznad svega prekine seksistički model", navela je Lilijan Mori Paskije.

Zabrinutost zbog rezultata studije iznela je i predsednica IPU Gabrijela Kuevas, koja je rekla da oni pokazuju da je problem seksualnog uznemiravanja u parlamentima gori od onog kako se mislilo.

Generalni sekretar IPU Martin Čungong istakao je da ne sme da postoji ni malo tolerancije za bilo koji oblik seksualnog uznemiravanja te da je odgovornost svih u parlamentu, i žena i muškaraca, da preduzmu akcije i pokrenu mehamizme zaštite žena.

Od ispitanih žena, njih 47 odsto reklo je da je dobijalo pretnje smrću, silovanjem ili prebijanjem, 68 odsto bilo je na meti seksističkih komentara povezanih sa njihovim fizičkim izgledom i stereotipima o polnoj pripadnosti dok je 25 odsto reklo da su pretrpele seksualno nasilje.

Društveni mediji i dalje su glavni kanali za pretnje i uznemiravanja - 58 odsto njih reklo je da su bile mete seksističkih napada na društvenim mrežama.

Samo 23.5 odsto poslanica i šest odsto žena koje rade kao osoblje u parlamentima prijavilo je seksualno uznemiravanje.

Nekoliko njih reklo je da ne postoji mehanizam u njihovim parlamentima da se prijavi slučaj nasilja ili uznemiravanja, navedeno je u saopštenju PS SE.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Studija: Seksualno uznemiravanje rasprostranjeno u evropskim parlamentima

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Okt.2018

Seksizam, zlostavljanje i nasilje nad ženama su rasprostranjeni u parlamentima širom Evrope, pokazala je nova studija Interparlamentarne unije (IPU) i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE)...Danas objavljeno istraživanje je pokazalo da je 85 odsto poslanica doživelo psihološko nasilje u...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.