Stranke i sindikati pozivaju na unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

Izvor: RTS, 03.Dec.2018, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke i sindikati pozivaju na unapređenje položaja osoba sa invaliditetom

Povodom međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predstavnici političkih stranaka i sindikata pozivaju da se obrati pažnja na položaj tih osoba.
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" upozoravaju da se u Srbiji nastavlja sa sistemskim urušavanjem prava radnika sa invaliditetom.
Prema saopštenju sindikata, trud vlasti da na današnji dan ukaže koliko je toga uradila i koliko će toga još učiniti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za osobe sa invaliditetom "demantuje činjenica da je nikad gora situacija, jer se sistemski godinama unazad gase državna preduzeća za zapošljavanje osoba sa invaliditetom".
Demokratska stranka podseća da je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ustanovljen 1992. godine usvajanjem rezolucije u UN, kojom se sve zemlje pozivaju na dostojno obeležavanje ovog datuma.
"Primarni cilj obeležavanja je poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, ublažavanje posledica socijalne isključenosti, kao i senzibilisanje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme sa kojima se svakodnevno susreću", saopštio je DS. 
Dodaje se da je zadatak poboljšanje života i zaštita prava i dostojanstva osoba s invaliditetom kroz nacionalne, regionalne i globalne napore, kao i podizanje svesti o veličini i posledicama invaliditeta za osobu i društvo u celini.
Nova stranka smatra da je neophodno promeniti propise koji uređuju pitanje lišavanja poslovne sposobnosti osoba sa invaliditetom, kao i stavljanja pod starateljstvo.
U saopštenju navode da u Srbiji od osam do 10 odsto ukupnog stanovništva ima neki oblik invaliditeta, odnosno između 560.000 i 700.000 osoba i da predstavljaju jednu od najranjivijih i nevidljivih društvenih grupa, izloženu konstantnoj diskriminaciji.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sindikat Sloga: Nikad gore za radnike sa invaliditetom

Izvor: Beta, 03.Dec.2018

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" danas su upozorili da vlast u Srbiji nastavlja da sistemski urušava prava radnika sa invaliditetom i da je svako obećanje o "kreiranju društva pristupačnog za sve" velika neistina koja isključivo služi u svrhu dnevnopolitičkog propagandnog marketinga."Ma koliko...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.