Stranka Bakira Izetbegovića traži da Republika Srpska promeni ime: Ubrzo je usledio odgovor na ovu provokaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jan.2019, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranka Bakira Izetbegovića traži da Republika Srpska promeni ime: Ubrzo je usledio odgovor na ovu provokaciju

SDA, čiji je predsednik Bakir Izetbegović, je saopštila da će preko svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

Iz SDA navode da će pokrenuti proceduru za usklađivanje naziva Republike Srpske sa Ustavom BiH na osnovu važeće odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.

- Dugogodišnja praksa institucija vlasti Republike Srpske pokazala je da je dosadašnji naziv >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Republika Srpska intenzivno i efikasno korišćen u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda — Bošnjaka i Hrvata - navedeno je u saopštenju.

U toj stranci smatraju da je ''vezivanje imena bilo čega u multietničkoj zajednici kakva je BiH za samo jedan narod, po principu etničke privilegovanosti, u suprotnosti sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima koja je nadređena Ustavu BiH'', prenela je Srna.

Staša Košarac, član Predsedništva vladajuće SNSD u Republici Srpskoj i zastupnik te stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, osudio je i ocenio suludom današnju najavu SDA da će putem svojih predstavnika u državnim institucijama pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republike Srpske.

- Reč je o suludoj inicijativi, koja neće proći, jer je RS trajna kategorija. Potpuno je jasno da je na sceni politička igra, koja je vrlo zabrinjavajuća i osuđujuća. Republika Srpska je neupitna i nitko je ne može ukinut - rekao je Košarac, prenelo je portal srpskainfo.

Dodaje da je iznenađen ovom inicijativom, jer na jučerašnjem sastanku predstavnika SDA i SNSD niko iz te stranke nije spomenuo da imaju u planu pokretanje procedure za ukidanje naziva Republike Srpske.

- Kazali su da su za dosledno poštovanje Dejtona, a onda drugi dan najavljuju nešto ovako suludo. To samo pokazuje njihovo pravo lice - zaključio je Košarac.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.