Strani investitori ne prijavljuju korupciju

Izvor: Politika, 06.Mar.2012, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani investitori ne prijavljuju korupciju

Krupnu, sistemsku korupciju niko ne kažnjava, kaže Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije na međunarodnom skupu u Briselu posvećenom mogućnostima stranih ulaganja u našu zemlju, pozvao je investitore da ukoliko imaju problem sa korupcijom u Srbiji to prijave MUP-u, napominjući da će odgovorni biti uhapšeni. Problem korupcije jedan je od gorućih u Srbiji koji, prema ocenama stručnjaka, smanjuje ukupan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << obim investicija godinama unazad. Ipak, MUP-u Srbije do sada, kako nam je rečeno, nije prijavljen nijedan slučaj korupcije u vezi sa uslovljavanjem investiranja u Srbiji.

Malo je verovatno da korupcije u ovoj oblasti nema. Pitanje je zbog čega je niko ne prijavljuje MUP-u Srbije.

Danilo Šuković, član Saveta za borbu protiv korupcije rekao je za „Politiku” da „krupnu, sistemsku korupciju niko ne kažnjava”.

– Iskustva Saveta za borbu protiv korupcije su da strani investitor dođe u Srbiju da uloži, da kupi neko preduzeće i pri tom on bude upućen na određenog moćnika, koji mu diktira uslove, umesto na nadležnu instituciju. O tome je reč, a takvu korupciju policija ne kažnjava. Reč je o korupciji koja podrazumeva spregu finansijskih moćnika, političkih partija, izvršne vlasti i sudstva. Zbog te sprege strani investitori imaju gorka iskustva – objašnjava Šuković.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 07. marta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite  OVDE.

objavljeno: 07.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.