Stranci, ipak Crnogorci: Nova pravila o državljanstvu

Izvor: B92, 14.Feb.2022, 10:54

Stranci, ipak Crnogorci: Nova pravila o državljanstvu

Izmena Odluke o kriterijumima za utvrđivanje osnova za sticanje crnogorskog državljanstva objavljena je u "Službenom listu" i stupiće na snagu posle osam dana.

Ovim se uslov za ostvarivanje prava na sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, koji je do sada iznosio deset godina neprekidnog boravka menja, odnosno biće dovoljno pet godina stalnog i pet ili više godina privremenog boravka.

Podsetimo, ovako je odlučeno tokom elektronske sednice Vlade 4. februara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok je u Skupštini Crne Gore vođena rasprava o njenom (ne)poverenju, a vicepremijer odlazećeg kabineta i lider GP URA Dritan Abazović je saopštio da će ova odluka biti poništena.

Do tada, zainteresovani za sticanje crnogorskog državljanstva zahteve po novim pravilima mogu da podnose od 19. februara.

"Ovom odlukom je ispravljena diskriminacija. Čudi i zabrinjava pritisak nekih kolega iz javne uprave, sa elementima službenog, ali i javnog navođenja na protivpravni uticaj, na Upravu i direktora 'Službenog lista', da donetu Odluku ne objave, suprotno službenim obavezama iz Zakona o objavljivanju propisa i drugih akata. Član 86 Zakona o strancima propisuje da se dozvola za stalni boravak može izdati onome koji je do dana podnošenja zahteva zakonito boravio u Crnoj Gori neprekidno pet godina, po nekom od osnova za privremeni boravak", objašnjava vršiac dužnosti direktora Direktorata za krivično i građansko zaknodavstvo Božidar Čarmak.

Protiv ove odluke su od početka bile stranke suverenističke opcije. Socijaldemokrate poručuju da očajnički anticrnogorski pokušaj Zdravka Krivokapića neće uspeti...

"Način na koji je tokom trajanja sednice na kojoj je izglasano nepoverenje njegovoj Vladi, bez podrške ministra unutrašnjih poslova, Krivokapić doneo ovu odluku ponajbolje govori o kukavičluku, ali i o krajnje lošim namerama. Iako je, kako u crnogorskoj, tako i u široj javnosti, uglavnom izazivao podsmeh, Krivokapić je za kratko vreme svog mandata naneo ogromnu štetu Crnoj Gori, a jedna od poslednjih stvari jeste navedena izmena Odluke kojom se pokušava izvršiti etnički i izborni inženjering", saopštavaju Socijaldemokrate.

Usvojenom odlukom, kako se tumači, biće omogućeno da građani srpske nacionalnosti, koji po raznim osnovama godinama borave u Crnoj Gori, konačno dobiju crnogorsko državljanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stupaju na snagu novi uslovi za sticanje državljanstva Crne Gore

Izvor: Vostok.rs, 14.Feb.2022

Osam dana nakon objavljivanja u službenom listu Crne Gore, biće na snazi nova odluka Vlade Crne Gore o sticanju državljanstva. Ovaj zahtjev građani mogu da podnesu počev od, 19. februara 2022. godine i to na osnovu člana 8 Zakona o crnogorskom državljanstvu i na osnovu Odluke Vlade o izmjeni...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.