Stižu novi poslodavci iz Bangladeša u Srbiju

Izvor: Telegraf.rs, 21.Apr.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu novi poslodavci iz Bangladeša u Srbiju

Na kraju 2016. godine u našoj državi evidentirano ukupno 17.316 firmi i preduzetnika. Vlasnici preduzeća i iz Uzbekistana, Bocvane, Saudijske Arabije, Belizea...

Na kraju 2016. u Srbiji je "preživelo" 17.316 novih preduzeća i preduzetnika. Osnovano je 8.429 preduzeća, a istovremeno je ugašeno njih 2.458. Dok je u biznis ušlo 33.615 preduzetnika, sa scene je "sišlo" njih 22.270. Među novim privrednim društvima trgovina je najzastupljenija, dok preduzetnici i dalje najčešće >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << sreću okušavaju u ugostiteljstvu, podaci su Agencije za privredne registre, prenose "Večernje novosti".

Istraživanje o novoosnovanim firmama kompanije "Kube" pokazuje da se među novoosnovanim kompanijama pojavljuju i one čiji su vlasnici strani investitori iz Uzbekistana, Bocvane, Saudijske Arabije, Belizea, Bangladeša, ali i dve iz Kazahstana, deset iz Iraka i 13 iz Albanije.

Od zemalja regiona, najviše je novih firmi čiji su vlasnici iz Hrvatske (119), Bosne i Hercegovine (105) i Crne Gore (99). Posle Srba, koji su većinski vlasnici u više od 97 odsto novih firmi, slede Italijani sa 201 firmom, Kinezi sa 193 i Rusija sa 126 novih firmi u Srbiji.

- Oko sedam odsto preduzetnika i privrednih društava, odnosno 3.011, iste godine je i prestalo s radom - navodi se u istraživanju. - Obrisani su iz registra ili su u procesu likvidacije. Najveći broj novoosnovanih firmi je s teritorije Beograda, 31 odsto, a slede Vojvodina, 24 odsto, Centralna Srbija sa 16 i Južna Srbija sa 11 odsto, dok je na Kosovu i Metohiji najmanje novoosnovanih - 116 firmi.

ZASTUPLjENOST

Druga delatnost po zastupljenosti među firmama je drumski prevoz tereta - takvih je osnovano 530. Među preduzetnicima je to računarsko programiranje - otvorenih 1.699. Gledano po pravnoj formi, "Kube" je identifikovao najviše preduzetnika - 78,7 odsto, dok društva sa ograničenom odgovornošću pokrivaju 19,3 odsto. Registrovano je i 657 novih udruženja, ali i 30 novih zadruga, 12 novih javnih preduzeća, još tri akcionarska društva i jedno novo sportsko društvo.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.