Stižu bolja vremena za srpske naučnike i profesore: Srbija postaje članica CERN-a! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Sep.2018, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stižu bolja vremena za srpske naučnike i profesore: Srbija postaje članica CERN-a! (FOTO)

Najavljeno je da će naša zemlja postati punopravni član krajem ili početkom sledeće godine

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je tokom posete Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), da je punopravno članstvo u toj organizaciji važno za srpske naučnike, univerzitete, obrazovanje, ali i privredu, i da će to biti velika referenca našoj zemlji.

Pročitajte i:

Istakla je da će Srbija, koja se nada punopravnom člnastvu krajem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ove ili početkom naredne godine, postati tek 23 zemlja članica u CERN-a, što nije pošlo za rukom ni nekim državama članicama EU.

Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević razgovarali su sa rukovodstvom CERN-a, ali i videli kako se odvijaju pojedini projekti i eksperimenti, poput CMS, ali i Atlas eksperimenta na kojem su angažovani i srpski naučnici, posetili "fabriku" u kojoj se proizvode veliki magneti za detektore i instrumente koji se koriste u eksperimentima.

Premijerka Brnabć je istakla da je upravo učcešće naših naučnika i istraživača jedna od najvažnijih stvari zbog kojih Srbija treba da postane punopravni član CERN-a.

- To će nam omogućiti da smanjimo odliv mozgova najobrazovanijih u Srbiji, jer će naši naši fakulteti i univerziteti raditi na projektima u mnogo većem obimu nego do sada, a najbolji student će želeti da ostanu u Srbiji, rade na domaćim institutima, fakultetima, jer će im to pružati mogućnost da rade na projektima u CERN-u, a da ne odlaze oz Srbije - rekla je Brnabić.

To će pomoći i našim unevrzitetima da se bolje ranigraju na svetskmi listama univerziteta, podvukla je ona. Obuka srpskih nastavnika u CERN-u doprineće da samo da prenesu đacima još znanja iz fizike, matematike, prirodnih nauka već i da više popularizuju nauku u Srbiji.

Istvoremeno, članstvo u CERN-u donosi ili će doneti našoj privredi je da će dobiti onoliko koliko mi kao zemlja plaćamo članarinu, i najmanje toliko treba da se vrati učešćem u projetkima, izradi mašina, softvera i ukupnoj konkurentnosti privrede.

- To će mnogo značiti za našu zemlju, biće velika referenca našim fakultetima, istraživačima, privredi i jedva čekam da završimo posao, da se zastava Srbije podigne ovde sa drugim članicama. Milsim da je to mesto koje Srbija zavređuje i da se ovde to prepoznaje - rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla i da su naši nastavnici koji su na obuci, a sa kojima su danas ona i ministar razgovarali, zadovoljni sto su u CERN-u, ali i što su zvaničnici Srbije u poseti toj organizaciji, jer je država prepoznala značaj ulaganja i razvoja nauke.

Predsednik Asocijacije članica i država nečlanica CERN-a Emanuel Cemelis rekao je da je ogromna čast što su im premijerka Srbije i ministar prosvete danas u poseti.

- To je važan momenat za stvaranje još bližih veza između Srbije i CERN-a, a ovo je interesantan momenat kada bi trebalo da se zaključi prosec pristupanja Srbije, kao 23 punopravne članice - rekao je on.

Naveo je da se u poslednjim godinama vidi razvoj Srbije, čime se ona približila članstvu, kroz razvoj naučnih programa, ali i napretkom u obrazovanju, tehnologiji.

- Očekujemo da Srbija i dalje napreduje kada postane punopravna članica. Time će se otvoriti nove prilike za Srbiju kao punopravne članice, što će se, nadamo se, dogoditi početkom sledeće godine - rekao je on.

Tokom posete, potpisan je i Memorandum o saradnji u edukaciji nastavnika iz Srbije u CERN-u.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je sa direktorkom za međunarodne odnose u CERN-u Šarlotom Varakaule potpisao Memorandum, izjavio je da je važno da postoji kontinuitet u međunarodnom usavršavanju nastavnika uz Srbije.

Toga je, podseća, bilo i ranije, ali će zahvaljujući sporazumu to sada, ta edukacija po prvi put biti organizovana tako da Ministarstvo prosvete pravi uslove i pravila, pa će nastavnici moća da idu bolje organizovani i u većim grupama.

Dodao je da je grupa naših nastavnika, koja trenutno boravi na obuci, zadovoljna, te da uče da prenose znanje, onako kako se radi u najkvalitetnijim centirma, poput CERN-a, a onda ta znanja prenose našim učenicima i podstiču ima ljubav za fiziku.

- Srbija je zemlja talentovanih ljudi, imamo nadarene za matematiku, ali i fiziku, i po novim modelima u obrazovanju oni će nova znanja koristiti za rad na različitim projektima, da se opredeljuju za prirodne nauke, tehniku, za ono što je 4.0 revolulcija -  rekao je ministar.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.