Stigle reakcije na Trampovu odluku: Evropa će se pridržavati; Erdogan: Amerika je GUBITNIK

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2018, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigle reakcije na Trampovu odluku: Evropa će se pridržavati; Erdogan: Amerika je GUBITNIK

Kina žali zbog odluke SAD da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom

Evropska unija će se pridržavati nuklearnog sporazuma s Iranom bez obzira na odluku američkog predsednika Donalda Trampa da SAD izađu iz sporazuma i Teheranu neće biti uvedene nikakve sankcije EU, navedeno je danas u saopštenju EU.

Pročitajte i: 

- Sve dok Iran nastavlja da primenjuje sve obaveze iz nuklearnog sporazuma...EU će ostati posvećena punoj i efikasnoj primeni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nuklearnog sporazuma - ističe se u zajedničkom saopštenju 28 vlada EU, prenela je agencija Rojters.

- Ukidanje sankcija povezanih s nuklearnih programom je suštinski deo sporazuma...EU naglašava svoju posvećenost u obezbeđivanju da to može da bude nastavljeno - navedeno je u saopštenju EU.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će SAD biti gubitnik zbog odluke predsednika Donalda Trampa da napusti nuklearni sporazum sa Iranom. On je za tursku TRT Haber televiziju kazao da SAD nisu ostale dosledne postignutom sporazumu.

Nemačka želi da sačuva nuklearni sporazum sa Iranom zato što američki predsednik Donald Tramp, koji se povukao iz sporazuma, nije ponudio alternativu koja bi sprečila Teheran da razvija nuklearno oružje, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

- Sporazum funkcioniše. Želimo da zadržimo kontrole i odredbe o transparentnosti - rekao je Mas na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, "potpuno je nejasno šta SAD predviđaju kao alternativu sporazumu koji sprečava Iran da razvija nuklearno oružje". Mas je rekao da se mora izbeći zaoštravanje situacije na Bliskom istoku. Takođe je pozvao Teheran da nastavlja da ispunjava svoje obaveze prema sporazumu iz 2015.

, čime se povećava rizik od sukoba na Bliskom istoku, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. Kako se navodi, Kina će se pridržavati sporazuma i poziva sve relevantne strane da preuzmu odgovoran stav.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.