Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Feb.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovnici romskih naselja u Zemunu nezadovoljni radom policije i Centra za socijalni rad

Stanovnici romskih naselja u beogradskoj opštini Zemun naveli su da oko četvrtina poziva upućenih policiji ostaje bez intervencije, kao i da policijske patrole ne oblilaze dovoljno često naselja, saopštio je danas Romski centar za žene i decu.

Romski centar za žene i decu, u saradnji sa misijiom OEBS, sproveo je istraživanje pod nazivom "Procena bezbednosne situacije u podstandardnim naseljima Gradske opštine Zemun", koje je uključilo 241 stanovnika iz naselja Zemun polje-Kamendin, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Zemun polje-Divlje naselje, Vojni put Blok 1 i Blok 2 i Divlje naselje.

Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Džozef Melot izjavio je da je istraživanje pokazalo da većina stanovnika romskih naselja ima izraženu potrebu za bezbednošću, kao i da se tako stiče uvid u mnoge važne teme, kao što su nasilje u porodici, korišćenje nelegalnih supstanci i postojanje ekstremističkih grupa.  ;

"U naselju Vojni put, čak 97 odsto anketiranih misli da u tom naselju ne postoji nijedno bezbedno mesto gde njihova deca mogu da se igraju", naveo je Melot na predstavljaju rezultata istraživanja.

Pravnica Romskog centra Gordana Marčeta rekla je da je jedan od velikih problema negativan stav većinskog stanovništva prema manjinama, kao i da postoje brojni bezbednosni rizici koji nisu prepoznati od donosioca odluka.

Psihološkinja Jelena Marinković izjavila je da je zadovoljstvo ispitanih radom policije nisko a da je najniže ocenjen Centar za socijalni rad.

"Ono što je jako bitno je to što polovina ispitanih navodi da naselja nisu dovoljno bezbedna za decu. Skoro 100 odsto ispitanih ne zna za postojanje opštinskog Saveta za bezbednost", navela je Marinković.

Ona je dodala i da je najveći problem u naseljima postojanje mesta gde se okupljaju ljudi koji koriste alkohol i drogu, i da je 37 odsto ispitanih navelo da su ta lica agresivna prema prolaznicima.

Na skupu je ocenjeno i da postoji institucionalna diskriminacija, zbog nedovoljnog poznavanje specifičnosti života i kulture romske zajednice.

Rezultata istraživanja pokazali su i da pet odsto ispitanih stanovnika u naseljima nema struju, a da 20 odsto nema pijaću vodu, kao i da je najveći problem stanovnika tih naselja nepostojanje kanalizacije ili septičke jame.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.