Stanje na tržištu normalno, nema potrebe za stvaranjem zaliha

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2020, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanje na tržištu normalno, nema potrebe za stvaranjem zaliha

Na tržištu Srbije ne postoji povećana tražnja za osnovnim životnim namirnicama, stanje je potpuno stabilno i uobičajeno i nema potrebe da se stvaraju lične zalihe proizvoda iz marketa, a zbog situacije sa korona virusom koji je registrovan u zemljama okruženja.

To je poruka nakon sastanka predstavnika najvećih trgovinskih lanaca u zemlji, ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića i predstavnika Privredne komore Srbije.

"Stanje je potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stabilno i normalno. Nema veće potražnje za bilo kojim proizvodom", rekao je ministar Ljajić nakon današnjeg sastanka u Privrednoj komori.

Predstavnici domaćih i međunarodnih trgovinskih lanaca potvrđuju da su zalihe na njihovim rafovima i u skladištima redovne i da nema nikakve potrebe za stvaranjem ličnih zaliha građana.

Na sastanku je dogovoreno da se komunikacija između predstavnika trgovinskih lanaca, Privredne komore, resornog ministarstva i drugih nadležnih institucija redovno održava, te da se prati situacija, a centar komunikacije će biti u Privrednoj komori Srbije (PKS), Grupi za trgovinu.

"Vrlo brzo ćemo se ponovo sastati i obavestiti javnost o svemu. Zaista nema potrebe za stvaranjem bilo koje vrste histerije, panike ili atmosfere koja bi doprinela bilo kojoj vrsti nestabilnosti", istakao je Ljajić.

Ministar je rekao da je tržište apsolutno dobro snabdeveno, trgovinski lanci i prodavnice su snabdevene sa svim osnovnim životnim namirnicama kao i da nema nikakve veće potražnje za pojedinom vrstom proizvoda, kao što je to slučaj u nekim zemljama u okruženju.

"Ima namirnica i svih vrsta proizvoda i nemaju ljudi potrebe da stvaraju lične zalihe", podvukao je Ljajić.

Direktor sektora za internacionalizaciju u PKS Mihajlo Vesović kaže da je osnovni cilj današnjeg sastanka bio da se razmene iskustva o tome šta koji trgovinski lanac preduzima i na koji način se situacija u vezi korona virusa ogleda na njihovo poslovanje.

"Apsolutno nema nikakvog razloga da do problema u snabdevanju dođe i to se i ne očekuje. Sve kompanije preduzimaju određene mere koje su u skladu sa zakonom i kompanijskim pravilima i potpuno verujem da nema razloga da neko stvara lične zalihe niti da se može očekivati u narednom periodu poremećaj na tržištu", rekao je Vesović.

Većina trgovinskih lanaca ima i zalihe koje su daleko veće od uobičajenih tako da je situacija potpuno pod kontrolom, dodao je Vesović.

Komora je, kaže, stalno u kontaktu sa predstavnicima trgovinskih lanaca što će činiti i u narednom periodu i pratiće sve što se događa i na graničnim prelazima i u pograničnim mestima.

Potpredsednik Grupacije trgovaca prehrambenom robom i direktor Domaćeg trgovinskog lanca DTL Obrad Popović, istakao je da su svi rafovi u prodavnicama širom zemlje dobro popunjeni i da nema pojačane kupovine i stvaranja zaliha.

"Nismo primetili nikakve vanredne okolnosti niti vanredne stvari koje mogu da se dese kao posledica eventualno nekih očekivanja po pitanju korona virusa. Stanje popunjenosti gondola je redovno. Potrošači ne kupuju i ne stvaraju nikakve vanredne zalihe niti smo primetili bilo kakvu tražnju za bilo kojim artiklom koja nije uobičajena u ovom periodu godine", rekao je Popović.

Lanci snabdevanja funkcionišu, kaže, krajnje normalno i uverava potrošače da svih artikala ima u dovoljnim količinama.

"Nema potrebe za pojačanu kupovinu bilo kog artikla. Apsolutno svega ima dovoljno", napominje Popović.

Na pitanje novinara da li se na sastanku razgovaralo o tome da li ima dovoljno zaštitnih maski na tržištu i da li bi eventualno trgovinski lanci mogli da ih prodaju, kaže da to nije bila tema razgovora na sastanku ali da će o toj temi razmisliti.

"Nismo danas razgovarali na tu temu. Nismo se bavili tom vrstom delatnosti. To je ipak specijalizovana roba. Razmislićemo na tu temu", rekao je Obradović.

Ako trgovinski lanci krenu u proces nabavke maski, kaže, to može da traje određeni vremenski period.

"Mislim da je sigurnije da se uhodanim kanalima snabdevanja pokuša to obezbediti", rekao je Obradović koji je ponovio da potrošači ne treba da brinu i da neće biti uskraćeni ni za jedan proizvod.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.