Štampe nema, zaliha sve manje, alarmantno FOTO

Izvor: B92, 25.Nov.2018, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampe nema, zaliha sve manje, "alarmantno" FOTO

Priština je pre četiri dana uvela takse od 100 odsto na prozivode iz centralne Srbije. Roba ne stiže, a u Kosovskoj Mitrovici ni danas nema srpske štampe.

Nakon tenzija u petak kada su kosovske jedinice upale u severnu Mitrovicu i uhapsile četiri osobe, u tom gradu je danas mirno.

Međutim, kako pokazuju fotografije, kiosci su prazni, srpske štampe nema, a nema ni prodavaca na pijaci.

Kako navodi reporter Prve televizije, namirnice ne dolaze preko administrativnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prelaza Jarinje, ali nestašice nema jer se koriste rezerve. Ipak, blokada zbog uvođenja taksi važi i za lekove, sanitetski materijal i kiseonika, čijih rezervi ima za još samo nekoliko dana.

Kako je za Prvu televiziju rekao Milan Ivanović, direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku rezerve kiseonika su za još pet-šest dana funkcionisanja.

“Pojedinih lekova 10-12 dana, pa će i oni početi da nedostaju i onda će lečenje naših bolesnika da bude maksimalno ugroženo. Priština je postavila blokadu i ukinula osnovna ljudska prava našim pacijentima i uopšte građana – pravo na lečenje, fundamentalno pravo na život“, rekao je on.

“Mi se nadamo da će se u pogledu snabdevenosti lekova, da će se situacija poboljšati, činimo sve što je moguće da imamo sve neophodne lekove, ali svakako da ovaj teror, ova hapšenja, utiču na psiho-fizičko stanje pacijenata. Ovo je jasan pokušaj da se smeni vlast koja nas bezrezervno podržava“, dodao je on.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da nema nikakve najave da će Priština povući odluku o povećanju takse na srpske proizvode na 100 odsto i da se treba pripremiti na činjenicu da bi blokada srpskih namirnica mogla da potraje.

Simić je za "Kurir" rekao da ako Priština ne povuče odluku o povećanju taksa, u utorak će biti nastavljeni mirni protesti protiv pokušaja Prištine da getoizira Srbe na Kosovu i Metohiji. On je istakao da je situacija na Kosovu i Metohiji alarmantna jer zaliha hrane i medicinskog materijala ima do kraja nedelje.

Četvorici Srba koji su u petak uhapšeni u Kosovskoj Mitrovici odrđen je jednomesečni pritvor i oni se nalaze u zatvoru u Podujevu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.