Stalo nam je da krene, poručeno sa 118. godišnjice Sindikata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2021, 15:37

"Stalo nam je da krene", poručeno sa 118. godišnjice Sindikata

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) danas je svečanom sednicom obeležio 118 godina borbe za prava radnika i dodelio priznanja "27. April" Kliničkom centru Srbije, Specijalnoj bolnici Rusanda, direktoru Infektivne klinike Goran Stevanoviću, Savezu samostalnih sindikata Beograda i Samostalnom sindikatu kulture Srbije.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović naglasio je da se i danas zahteva da se zakonima pisanim po meri čoveka garantuju osnovna prava radnika, pravo na osmočasovno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radno vreme, pravičnu naknadu za rad od koje se može živeti, na udruživanje i kolektivne akcije.

Opisujući stanje u Srbiji on je zamerio da se zakoni pišu u kabinetima, te da sindikati u tome ne učestvuju ili se njihove primedbe i predlozi ne usvajaju.

On je upozorio da je sve više povreda na radu, sve više smrti zbog nepoštovanja mera za bezbedan i zdrav rad.

Orbović je ocenio da su Srbiji danas partnerstvo i saradnja socijalnih partnera više nego ikad potrebni.

Ocenio je da je virus promenio svet, kao i način rada, i otvorio pitanje da li će atipični oblici rada doživeti ekspanziju, a rad na neodređeno vreme postati redak izuzetak.

On je naglasio da je sve više neizvesnih poslova i skrivenih poslodavaca i zapitao se kako će to uticati na prava radnika.

"Velika je zabrinutost sindikata zbog regulisanja radnih odnosa brojnim različitim zakonima. Najnovija je informacija da je u pripremi zakon o fleksibilnim oblicima rada", istakao je on.

Podsetio je da je SSSS inicirao da se u što kraćem roku ratifikuje konvencija 190 MOR-a o sprečavanju i eliminaciji nasilja i uznemiravanja u svetu rada.

"Inicijativa je naišla na veliku podršku, pa očekujem da će vrlo brzo biti stavljena na dnevni red Skupštine Srbije", rekao je on.

Orbović je izrazio sigurnost da će SSSS naći načina da odgovori i današnjim izazovima, i naglasio da je za to neophodna blagovremena akcija, solidarnost, doslednost i jedinstvo.

Istakao je da su radnici bili i ostali heroji zahvaljujući čijem radu poslodavci ostvaruju profit, deca se školuju a građani leče.

"Zato još odlučnije dokažimo ako to ne znaju, vladi i poslodavcima da od rada i radnika svi živimo", poručio je on.

Orbović je kao obavezu istakao zaustavljanje odlaska mladih iz Srbije i najavio da će uskoro biti aktivirana sindikalna aplikacija "radna prava za tebe" koja će na razumljiv način govoriti o pravima radnika i biti dostupna za sve.

"Aktivnosti koje preduzimamo pokazuju da ne odustajemo, dnevni zadatak je prilagođavanje izazovima i odgovori na njih. Više puta smo ponovili – Stalo nam je da krene!", zaključio je predsednik SSSS.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević istakla je da kao socijalni partneri sindikata i Vlada Srbije imaju zajednički put, dodala da je saradnja uspešna i da postoji velika odgovornost.

"Daću sve od sebe da se predlozi zakona rade uz aktivnu saradnju sa članovima sindikata jer to je tako jedino može da bude", istakla je ona i dodala da se tako već radi.

Uz čestitke istakla je da je SSSS tokom trajanja dužeg od veka preživeo više ne samo zdravstvenih pandemija.

"Menjala su se državna uređenja i načini borbe, ali ste ostali dostojni svoje borbe i cilja", poručila je ona sindikalcima.

Ministarka je sadašnje odnose ocenila kao dobre, sa uspostavljenim razumevanjem, i najavila potpisivanje novih kolektivnih ugovora za oblasti rada u kojima ne postoje.

"U vreme pandemije, koliko god da poboljšavamo položaj zaposlenih uvek će biti prostora za dalji napredak, očekivanja radnika biće veća. I treba da bude tako, da zajedno težimo poboljšanju oblika rada i života radnika", rekla je ona.

Kako je ocenila Vlada i sindikati nekada različito gledaju na teme ali su uvek spremni da saslušaju jedni druge a to je socijalni dijalog neophodan za dobrobit svih građana i radnika Srbije.

Predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić istakao je da je SSSS kroz 118 godina trajanja pokazao inteligenciju koje neki definišu kao sposobnost prilagođavanja.

Istakao je da je SSSS organizacija koja odlično planira i anticipira događaje u okruženju koje se brzo menja.

Dodao je da pravom poslodavcu odgovara zadovoljan radnik, te da je neophodno promeniti propise gde je neophodno kako bi sprečili mlade da odu ali i obezbedili adekvatna primanja da mogu pristojno da žive oni koji rade u Srbiji.

"Socijalni dijalog je vrlo uspešan proteklih godina. A samo socijalni dijalog vodi ka kvalitetnom rešenju, da na sednicama Socijalno ekonomskog saveta donesemo odluke koje ćemo poštovati, da anticipiramo, da u radnim grupama ministarstava budu predstavnici svih socijalnih partnera", poručio je on i dodao da dobar socijalni dijalog gura napred čitavu državu.

Nenezić je naglasio da Srbiji trebaju strategija nacionalnog razvoja i nova klasifikacija zanimanja, i dodao da smanjenje birokratije ne bi nikome naštetilo a dalo bi dobre efekte.

U ime dobitnika na priznanjima "27. April" zahvalio je zamenik direktora Kliničkog centra Srbije Jovica Milovanović koji je kao jedan od 3.000 članova Samostalnog sindikata u toj ustanovi poručio da se zdravstveni radnici bore za humano i pravedno društvo.

On je istakao da je epidemija pokazala da je zdravstveni sistem obezbedio pristup svima koji su bolesni.

"Želim da omasovljeni još više doprinesemo izgradnji društva socijalne pravde i doprinesemo društvenoj jednakosti", poručio je on.

Svečani skup SSSS počeo je intoniranjem himni Bože pravde i Internacionale, usledio je prigodan film o ŠŠ koji kao najbrojnija sindikalna centrala u Srbiji ima više od pola miliona članova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.