Stalna radna grupa: Bezbednost novinara ima ogroman društveni značaj

Izvor: RTS, 02.Nov.2018, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stalna radna grupa: Bezbednost novinara ima ogroman društveni značaj

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, članovi Stalne grupe pozvali su sve aktere društvene i političke scene da se uzdrže od aktivnosti koje bi mogle da imaju posledice po bezbednost novinara, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).
Članovi Stalne radne grupe ukazali su na orgoman društveni značaj bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Oni su se obavezali da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara bili efikasno i na zakonit način sankcionisani, "svesni da slobode medija ima samo u uslovima sigurnosti".
Stalna grupa formirana je Sporazumom o saradnji i merama za unapređenje bezbednosti novinara koje su potpisali predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja.
Stalna radna grupa za bezbednost novinara posle višemesečnog prekida nastavila je rad, saopštio je UNS i dodao da su pored Stalne radne grupe, juče i danas otpočele sa radom radne podgrupe za analizu Krivičnog zakonika i za analizu stepena otvorenosti institucija.
Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013. godine, a prvi put je obeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.