Izvor: Nezavisne Novine, 20.Jun.2017, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se zaista dogodilo studentu iz SAD u Sjevernoj Koreji?

SINSINATI - Nakon vijesti o smrti 22-godišnjeg studenta Ota Varmbira, oslobođenog nakon 17 mjeseci pritvora u Sjevernoj Koreji, svijet se pita šta mu se zapravo tamo dogodilo.

Na internetu je objavljen snimak Ota i grupe prijatelja kako uživaju u zimskim praznicima. To je i posljednji snimak prije njegovog hapšenja u Sjevernoj Koreji.

"Ovo je Oto kog znam i volim. Ovo je moj brat", napisao je Ostin Varmbir, koji je objavio video snimljen tokom trodnevnog putovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << studenata krajem 2015. godine.

Dva mjeseca kasnije objavljen je drugi snimak mladića koji u suzama preklinje vladu Sjeverne Koreje za oproštaj. Oto se zahvalio vladi na "prilici da se izvini za svoj zločin, moli za oproštaj i pomoć u spašavanju vlastitog života".

Student je izjavio da je pokušao da ukrade propagandni poster iz hotela u Pjongjangu kao "uspomenu za jednu američku crkvu, uz dopuštenje američke vlade, kako bi narušio radnu etiku i motivaciju korejskog naroda".

U suzama je rekao: "Počinio sam najveću grešku u svom životu, ali ja sam samo čovjek".

Nakon 17 mjeseci zatočeništva, Oto je vraćen u SAD 13. juna, ali tada je već bio u komi i nije mogao komunicirati zbog ozbiljnih oštećenja na mozgu.

Nedjelju dana kasnije mladić je umro, a njegova porodica okrivila je "užasno mučenje i zlostavljanje" koje je navodno doživio u Sjevernoj Koreji.

Svjetski mediji nagađaju da se nikada neće saznati šta mu se zaista tamo dogodilo. Sjeverna Koreja je izjavila da je zaražen botulizmom, te pao u komu nakon što je uzeo tabletu za spavanje. Međutim, doktori koji su ga pregledali nakon povratka u SAD ne vjeruju u ovu priču.

Medicinskim pregledom je utvrđeno da je Oto uprkos komi bio dobro uhranjen kada je vraćen u Ohajo. Testovi nisu otkrili puno o njegovom stanju, ali doktori su izjavili da nije bilo znakova fizičkog nasilja ili zlostavljanja, kao ni botulizma.

Doktori su takođe rekli da nije reagovao na nadržaje te nije pokazivao znakove razumijevanja jezika ili svijesti o svojoj okolini. Pretrpio je "značajna oštećenja moždanog tkiva", uobičajena kod pacijenata koji dožive srčani udar ili zastoj disajnih puteva.

Oto je odrastao u Sinsinatiju u porodici s troje djece i oduvijek je bio popularan kao vrlo inteligentan učenik, izabran za kralja srednjoškolske mature, na kojoj je održao završni govor.

Upisao se na Univerzitet u Virdžiniji gdje je bio izvrstan student te pohađao semestar u Londonskoj školi ekonomije i proputovao Evropu. Dobio je mnoge poslovne ponude prije nego što je diplomirao, ali se odlučio za još jednu, posljednju avanturu. Posljednji dan puta u Sjevernoj Koreji uhapšen je i osuđen na 15 godina prisilnog rada.

Njegovi roditelji su nakon smrti objavili izjavu: "Naša tužna dužnost je obavijestiti javnost da je naš sin, Oto Varmbir završio svoje putovanje. Okružen porodicom punom ljubavi, Oto je umro danas u 14:20 sati".

"U ovom trenutku bi bilo lako usredsrediti se na sve što smo izgubili - budućnost koju nećemo provesti s toplim, briljantnim mladićem čija znatiželja i entuzijazam za životom nisu imali granica. Ali, odlučili smo se usmjeriti na vrijeme koje smo proveli s ovom izuzetnom osobom".

"Kada je Oto vraćen u Sinsinati kasno 13. juna, nije mogao da govori, nije vidio i nije reagovao na verbalne zapovijesti. Izgledao je vrlo loše. Iako više nikada nismo čuli njegov glas, izraz lica mu se u jednom danu promijenio - izgledao je smireno. Bio je kod kuće i vjerujemo da je to osjetio".

Američki senator Džon Mekejn je izjavio: "Oto Varmbir, američki građanin, ubijen je od strane režima Kim Džong Una. U posljednjoj godini svog života proživio je noćnu moru u kojoj je korejski narod zatočen već 70 godina".

Bivši predsjednički kandidat Marko Rubio je Otovu smrt nazvao "državnim ubistvom".

Sjeverna Koreja još uvijek drži u zatočeništvu nekoliko američkih građana, a čini se da im SAD nisu u stanju pomoći.

(Index.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.