Izvor: Blic, 14.Jan.2018, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se dešava u telu od momenta kad POTPUNO prestanemo da pijemo alkohol, pa do GODINU DANA kasnije

Mnogi se u januaru odluče da malo "povuku ručnu" kada je u pitanju alkohol, u nameri da malo odmore i oporave svoj organizam kroz detoksikaciju.

Sat vremena od posljednje čašice alkohola koja se unese počinje najjača faza detoksikacije iz krvi. Tada jetra radi punom parom, a gušterača proizvodi još više insulina, pa nije ni čudno ako osetite veću želju za ugljenim hidratima.

Prvih 12-24 sata

U ovom se periodu dolazi do normalizacije nivoa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šećera u krvi. Ali, ukoliko vam se desilo da ste u dva sata ujutro nakon pijanstva otišli do trafike i kupili "sve slatkiše na svetu", pripremite se na to da će vam nivo šećera u krvi divljati nekoliko narednih dana. Hidratacija je veoma važna u prvih 12 sati, pa nemojte da zaboravite da pijete vodu, jer postoji velika mogućnost od dehidracije.

48 sati od poslednje čaše alkohola

Do sada je telo verovatno završilo s detoksikacijom. Zavisno od toga koliko ste pili, mamurluk, glavobolja i umor mogu još biti prisutni. Glavobolju na prirodan način možete rešiti uljem od lavande koje lagano umasirate u čelo i slepoočnice.

Nakon 72 sata

Svi znakovi mamurluka sada bi trebalo da prestanu. Telo vam više neće tražiti ugljenehidrate i napokon ćete se psihički i fizički osećati dobro.

Sedam dana kasnije

Sada ćete već spavati mnogo bolje, pa će vam se povećati mentalna i fizička energija. Koža će izgledati bolje i mlađe, jer će telo ponovno biti prirodno hidratizovano. Ako imate problema s ekcemom ili peruti, u ovom periodu bi sve moglo biti bolje.

Mesec dana kasnije

Masnoće u jetri će se smanjiti za 15 posto, pa će bolje filtrirati toksine iz tela. Verovatno ćete primetiti i da su vam se smanjile masne naslage oko trbuha. Prema istraživanju objavljenom u Žurnal kozmetiks časopisu, nakon četiri sedmice vide se najveće promene na koži.

Godinu dana bez alkohola

Ako se odlučite na ovakav korak do sada biste bez ikakvog drugog odricanja mogli da izgubite sedam do 10 kilograma. Smanjuje se rizik od raka usta, jetre i dojki. A treba misliti i na veliku finansijsku uštedu uz zdravstvene blagodeti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.