Šta povezuje Sijetl i Pančevo

Izvor: RTS, 02.Dec.2019, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta povezuje Sijetl i Pančevo

"Jedna knjiga - jedan grad" je manifestacija koja je osamdesetih godina prošlog veka nastala u Sijetlu, a u Pančevu se održava devet godina. Književne večeri su ovoga puta posvećene Harukiju Murakamiju, jednom od najpoznatijih japanskih i svetskih pisaca.
Ovogodišnja manifestacija "Jedna knjiga-jedan grad", koju organizuje Gradska biblioteka Pančevo, posvećena je romanu "Norveška šuma" Harukuja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Murakamija.

Kroz nekoliko književnih večeri govorilo se o različitim aspektima njegovog dela: o društvenom kontekstu studentskih protesta u Japanu, ljubavnoj priči i ženskim likovima, povezanosti dela sa muzikom, koje i nosi naziv po pesmi Džona Lenona, o samoj profesiji pisca. O tome kako je Murakami postao planetarno poznat.
"On je vešto spojio zapadnu kjniževnost i kulturu sa japanskom tradicijom pisanja. Spajajući ta dva duha i stila napravio je vrlo originalnu književnost, koja u vreme njegovog pojavljivanja nije postojala", kaže Jasna Novakov Sibinović, urednica u izdavačkoj kući.
Razgovor o "Norveškoj šumi" podstrek je posetiocima manifestacije da pročitaju i druga Murakamijeva dela. To je i preporuka da jednostavno zavole knjige i čitanje.
"Ima za cilj promociju čitanja i umetnosti uopšte i kao takva trudi se da ne samo kroz tekstualno delo, nego kroz sagledavanje različitih aspekata piščevog rada saznamo što više", navodi Tamara Markić, organizatorka Manifestacije.
Prethodnih godina na manifestaciji se govorilo o delima Elene Ferante, Radoslava Petkovića, Dona de Lila, a na čitaocima je da sami istražuju i pronađu nove uzbudljive knjige, o kojima vredi razmišljati i pričati.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.