Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Izvor: B92, 25.Nov.2019, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Protesti u Beogradu i Zagrebu, šoping groznica, presuda za pokušaj ubistva biznismena - ovo su samo neki od događaja koji dolaze.

Došao je ponedeljak i pravi je trenutak da vidimo koji i kakvi važni i interesantni događaju su pred nama narednih dana.

Ove nedelje nas očekuju protesti u državi, regionu i svetu, Emi nagrade, najveći šoping događaj i malo sporta.

Aktivisti Incijative "Ne davimo Beograd" (NDMBGD) najavili su protest u ponedeljak 25. novembra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u 18 časova ispred Ministarstva finansija, zahtevajući hitnu smenu ministra Siniše Malog, nakon što je njegov doktorat proglašen plagijatom.

Siniša Mali tvrdi da "to nije uradio", predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluku Univerziteta smatra "duboko političkom", a aktivisti NDMBGD kažu da su očekivali takve reakcije.

"Nismo toliko naivni da verujemo da će Siniša Mali pokazati i trunku ličnog integriteta i sam podneti ostavku, zato od premijerke Ane Brnabić zahtevamo njegovu smenu", navodi se u saopštenju Inicijative.

Originalnost doktorata ministra finansija dovodi se u pitanje poslednjih pet godina, a odluka Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu je prva odluka kojom se predlaže da se aktuelnom ministru finansija doktorat poništi.

Očekuje se da hiljade demonstranata izađe na ulice gradova širom sveta u ponedeljak 25. novembra, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Istog dana, počinje i svetska kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u kojoj učestvuje 1.700 organizacija u više do 100 država.

U okviru kampanje koja traje do 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava - biće obeležen i Međunarodni dan osoba sa invaliditetom i godišnjica masakra u Montrealu.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama se obeležava od 1981. godine. Ujedinjene nacije su 1999. godine potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Veliki protesti već su održani tokom vikenda u nekim gradovima.

Hiljade ljudi je u subotu izašlo na ulice Moskve i Pariza, dok je u Briselu protest održan u nedelju.

U susednoj Hrvatskoj, na ulicama takođe bučnije.

Protest prosvetnih radnika zakazan je za 12 časova u ponedeljak na Trgu Bana Jelačića.

Članovi Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata nauke i visokog obrazovanja već mesec dana zahtevaju povećanje plata kroz koeficijente složenosti poslova.

"Naša borba nije samo za 6.11 odsto. Ovo je borba za dostojanstvo. Borba za bolju i pravedniju Hrvatsku", navode organizatori protesta.

Međunarodna akademija za televizijsku umetnost i nauku svake godine 25. novembra organizuje dodelu Međunarodnih Emi nagrada za TV serije snimljene van Sjedinjenih Država.

Među favoritima se nalazi se i gangsterska drama McMafia u BBC produkciji, kao i brazilska kriminalistička serija One Against All.

Nemački triler Bad Banks, kao i indijska serija Sacred Games su takođe među nominovanim za najbolju seriju u 2019. godini.

Ceremoniju dodele nagrada vodiće glumac i komičar Roni Čeng.

Presuda za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka biće izrečena u petak, 29. novembra, u 11.00 časova u Višem sudu u Beogradu.

Glavni osumnjičeni za pokušaj ubistva je Aleksandar Zdravković, pripadnik nekadašnje kriminalne organizacije Zemunski klan.

Na Beka je pucano ispred porodične kuće u Beogradu u novembru 2014. godine.

Zbog najvećeg šoping praznika na svetu - Crni petak (Black Friday) - očekujte gužve u mnogim tržnim centrima.

Ova potrošačka tradicija potiče iz Amerike, gde božićna šoping sezona počinje u petak, nakon Dana zahvalnosti, kada mnogi vlasnici otvaraju prodavnice već u ponoć i nude ogromne popuste.

Crni petak se proširio svetom, a poslednjih godina se obeležava i u Srbiji.

Pored šoping groznice, ovaj petak će u svetu biti obeležen i iz drugih razloga.

Aktivisti pokreta Petkom za budućnost (Fridays for future), ponovo su pozvali ljude da se priključe globalnom štrajku za očuvanje životne sredine.

Protest je inspirisala Greta Tunberg, švedska tinejdžerka koja je 2018. godine počela da izostaje iz škole kako bi protestovala ispred zgrade švedskog parlamenta i tražila da švedska vlada reaguje na izazove klimatskih promena.

Klimatski štrajk se do sada održao u 150 zemalja.

8) Zvezda i Partizan u borbi za evropsko proleće

Polako, ali sigurno se bliži kraj jesenje fudbalske polusezone u evropskim takmičenjima, a ova nedelja mogla bi da donese odgovore hoće li Crvena zvezda i Partizan i početkom 2020. ići ruku pod ruku sa kontinentalnom elitom.

Fudbaleri Crvene zvezde u utorak u Beogradu dočekuju jedan od najvećih klubova na svetu, Bajern iz Minhena u utakmici pretposlednjeg kola Lige šampiona.

Gledajući kvalitete dva tima, uz činjenicu da je Bajern lako u Minhenu pobedio Zvezdu u septembru, jasno je da bi za srpskog šampiona i bod protiv Nemaca predstavljao pravu premiju u borbi za treće mesto.

Partizan je, čini se u još težoj situaciji u Ligi Evrope - beogradski crno-beli gostuju kod holandskog AZ Alkmara i moraju da pobede kako bi ostali u trci za drugo mesto u grupi i plasman dalje.

U prvom okršaju ovih timova, sredinom septembra u Beogradu je bilo nerešeno - 2:2.

Duel u četvrtak igra se u Hagu, gde AZ ove polusezone igra kao domaćin jer se na njegovom stadionu u Alkmaru srušila jedna tribina i trenutno se rekonstruiše.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Izvor: Radio 021, 25.Nov.2019

Protesti u Beogradu i Zagrebu, šoping groznica, presuda za pokušaj ubistva biznismena - ovo su samo neki od događaja koji dolaze...BBCProtest „Petkom za budućnost" već je nekoliko puta održavan u Beogradu..Došao je ponedeljak i pravi je trenutak da vidimo koji i kakvi važni i interesantni događaju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.