Šta kaže dr Darija Kisić Tepavčević - da li smo se previše opustili

Izvor: Press, 12.Maj.2020, 11:31

Šta kaže dr Darija Kisić Tepavčević - da li smo se previše opustili

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je danas da se nalazimo u periodu godine kada se zbog toplog vremna generalno smanjuje verovatnoća širenja kapljičnih infekcija i da je smanjena aktivnost virusa u populaciji. Ipak, kaže da ne smemo da zaboravimo da je on i dalje prisutan i da svi treba da pruže maksimum da spreče zarazu.
Foto:blic
Darija Kisić Tepavčević >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << rekla je za "RTS" da je u mnogim zemljama gde je došlo do popuštanja mera zabeležen blagi skok broja zaraženih. Istakla je da se nada da Srbija neće biti jedna od tih zemalja.
- Polazimo od pretpostavke da je svima najvažnije sopstveno zdravlje i zdravlje dece i porodice. Odgovornost je u tom smislu neupitna jer ćemo raditi najbolje kada je u pitanju naše zdravlje - navela je Darija Kisić Tepavčević.

Kaže da je često pitanje da li su se ljudi previše opustili pošto mnogi šetaju bez maski. Objašnjava da svako procenjuje rizik i da na otvorenom maske nisu neophodne, naročito ako se šeta sa članovima uže porodice, sa kojima se i inače provodi vreme.
Napominje da moramo maksimalno da se fokusiramo kada odlazimo u zatvorene prostore u kojima je veliki broj ljudi, kao što su banke, pošte i javni prevoz. Darija Kisić Tepavčević je rekla da je tu potrebno nošenje maski i pranje ruku.

Danas će biti održana sednica Kriznog štaba, a Darija Kisić Tepavčević je rekla da se one i dalje redovno održavaju s ciljem da se evaluiraju sve mere i da se virus što pre eliminiše iz populacije.
Dodala je da je toplo vreme pobudilo mnoge da razmišljaju o putovanjima.
- U ovom momentu, jedino što možemo da kažemo i što smo preporučili, kao i zemlje u okruženju i Evropi, da osobe koje dolaze u našu zemlju treba da imaju test na prisustvo ovog virusa, koji je negativan, u vremenskom periodu koje je maksimalno 72 sata - rekla je Kisić Tepavčevićeva.
Kada su u pitanju državljani Srbije, njihova putovanja zavisiće od država u koje putuju, ali će biti omogućeno komercijalno testiranje u te svrhe.

Važni telefoni
Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa korona virusom: 064 8945 235.
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566
Budimo odgovorni prema sebi i prema drugima
U cilju omogućavanja brže i efikasnije komunikacije građana sa nadležnim epidemiološkim službama, Ministarstvo zdravlja uvelo je dodatnih 20 brojeva telefona za sve informacije o korona virusu.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je još 10 dodatnih dodatnih brojeva, a preko istog linka možete da dođe i do brojeva telefona svih domova zdravlja širom Srbije.
Otvoren je i jedinstveni kontakt centar za Kovid 19 - 19819

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.