Šta će biti sa dijalogom opozicije i vlasti: Nema kompromisa ni u samoj opoziciji VIDEO

Izvor: B92, 22.Feb.2021, 22:20

Šta će biti sa dijalogom opozicije i vlasti: "Nema kompromisa ni u samoj opoziciji" VIDEO

Uoči dijaloga vlasti i opozicije, čiji se početak očekuje u martu, predstavnici opozicije uveliko iznose zahteve kako bi uopšte ušli u razgovore.

Do sada su predstavljene dve platforme za dijalog sa vlašću, a u poslednjoj, o kojoj se usaglasio deo opozicionog bloka okupljen oko Stranke slobode i pravde i demokratske stranke traži se moratorijum na Ustavne promene.

Do formiranja sledećeg skupstinškog saziva potrebno je staviti moratorijum na ustavne promene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - tako glasi jedna od stavki u platformi za dijalog koju potpsuju Pokret slobodnih građana, Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Ne davimo Beograd, Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju.

Iz opozicije još nema objašnjenja razloga za taj zahtev.

Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić smatra da zahtev dela opozicije nije jasan i definisan.

"Mi dolazimo u sitaciju da nagađamo sta od svega toga može biti i da li se predlagač i oni koji to zahtevaju kriju iza jednog opsteg zahteva da ne dođu u rizik da se zamere EU i zapadnim zemljama zbog dijaloga o Kosovu, s druge strane mozda imaju želju da blokiraju promene izbrnog zakona iz nekih svoji razloga, opet kažem da ne nagađamo, potrebno je jasno definisati te zahteve", napominje Pejić.

Prema rečima izvršnog direktora Cesida Bojana Klačara, za sada kompromisa oko izbornih uslova nema ni među samom opozicijom, jer su opozicioni blokovi predvođeni Borisom Tadićem i Draganom Đilasom predstavili dve različite platforme sa gotovo istovetnim zahtevim.

"Što se tiče konkretnih razloga najbolja adresa je taj deo opozicije, ali ono što se da zaključiti je da je njihov argument zbog čega moratorijum na ustavne promene je činjenica da je opozicija bojkotovala izbore i da u parlamentu de facto nema opozicionih stranaka, tako da je njihov argument na nivou političke prirode. Pitanje je i kako će na taj zahtev reagovati vlast , ali i evropski predstavnici", napominje on.

Klačar dodaje da je taj zahtev relativno krupan.

"Taj zahtev na prvi pogled nije ni realan. Imajući u vidu obavaze koje država Srbija ima u procesu pristupanja EU, i imajući u vidu obaveze koje Srbija ima u procesu reforme pravosuđa. Sasvim sigurno to će biti jedna od važnih tema o kojoj će se razgovarati u dijalagu i videćemo koliko ce biti spremnosti da se oko te teme pronađe komrpomis", kaže Klačar.

"Jedan razlog su amandmani u oblasti pravosuđa koja su nekoj vrsti procedure, i za koje opozicija smatra da nisu rađeni u skaldu sa dobrim demokratskim praksama i da neće dati dobar rezultat. Drugo je priča oko generalne promene ustave, koje bi na neki način konstitucionalizovala prevlast predsednika i prevlast jedne stranke, dakle ono što gledamo u Poljskoj i Mađarskoj. I treći mozda najdalji element je zabrinutost dela opozicije da bi pitanje Kosova možda moglo da se uvuče u promene ustava", kaže za televiziju Prva docent na FPN-u Dušan Spasojević.

Dijalog se bliži, poznato je ko je domaćin, ko su posrednici, ali ne i ko će ispred opozicije sesti za pregovarački sto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.