Šta ako PLATIMO države da čuvaju prirodu i njenu raznolikost? Već su spremna TRI PLANA

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2019, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta ako PLATIMO države da čuvaju prirodu i njenu raznolikost? Već su spremna TRI PLANA

Novac i svest o prirodi

Istraživači Švedske, Nemačke, Brazila i Sjedinjenih država razvili su finansijske mehanizme koji bi pomogli zaštitu svetskog prirodnog nasleđa. U nedavnoj studiji, dizajnirali su tri različite opcije međuvladinog finansijskog mehanizma za očuvanje biodiverziteta.

Postavljajući pitanje šta bi se desilo kada bi novac bio dat zemljama za očuvanje zaštićenih područja simulirali su situacije kako bi otkrili kuda bi novac otišao, koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vrste inicijativa bi to proizvelo i kako bi te inicijative uskladile sa međunarodnim ciljevima u očuvanju prirode.

 Globalni ciljevi za očuvanje do 2020, nazvani Aiči -ciljevi su veoma ambiciozan zaštitini znak.

- U proučavanju su kreirali tri različite opcije i to model gde je zaštićeno područje ograničeno na državu - što veće područje - to bolje ili ekocentrični model. Drugi je socioekološki kada je zaštićena priroda, ali se meri i indeks ljudskog razvoja i treći, antropološki, kada se brinemo i o populaciji i kakva je dobit od zaštite za lokalno stanovništvo.

Socioekološki model se, kažu naučnici, pokazao najuspešnijim i sami su bili iznenađeni koliko je on blizak opštim ciljevima razvijanja finansijskog mehanizma za očuvanje biološke raznolikosti sličnog onome kako to čini Zeleni klimatski fond.

- Znamo da moramo promeniti način iskorišćavanja zemljišta kako bismo očuvali biološku raznolikost. Zaštita zemljišta od degradacije i pružanje zdravih ekosistema sa čistim vazduhom i čistim rekama u funkciji je države. Davanje finansijske nagrade vladama za takve javne usluge stanovništvu olakšalo bi očuvanje prirode.

BONUS VIDEO: Buran kraj leta u Španiji - POPLAVE, OLUJE, TORNADO, BUJICE NA ULICAMA (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.