Srpski poljoprivrednici proglasili pobedu, a vlada se povukla

Izvor: Southeast European Times, 10.Jun.2011, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski poljoprivrednici proglasili pobedu, a vlada se povukla

Beograd je promenio plan o smanjenju subvencija i sada radi na novoj politici jačanja poljoprivrede i povećanja izvoza hrane.

10/06/2011

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda – 10.6.2011.

Posle jednonedeljne blokade puteva u Vojvodini od strane poljoprivrednika, vlada je prihvatila njihove zahteve i odustala od odluke o suspenziji poljoprivrednih subvencija za zemljišne parcele veće od 10 hektara. Beograd je 5. juna saopštio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << postignut dogovor i blokade su uklonjene.

„Bili smo ujedinjeni oko svog cilja. Uspeli smo da osiguramo da još veći broj poljoprivrednika dobije subvencije“, izjavio je za SETimes predsednik Udruženja poljoprivrednika Miroslav Kiš.

Janoš Šomođi, poljoprivrednik iz Zrenjanina, objasnio je da je vlada rekla da je prvo odlučila da prestane da plaća subvencije za zemljišne parcele između deset i 100 hektara kako bi navodno pomogla manjim proizvođačima.

„Oni su pokušali da nadoknade nedostatak novca u budžetu na račun poljoprivrede“, rekao je Šomođi za SETimes.

Poljoprivrednici su se okupili ispred Skupštine Vojvoidine u Novom Sadu, blokirajući okolinu sa 70 traktora. Vlada je u početku tvrdila da neće popustiti i ponudila je kredite po povoljnim kamatnim stopama, umesto subvencija.

Poljoprivrednici nisu ustuknuli.

„Sada nemamo ništa što smo imali prošle godine. Imali smo kredite sa kamatnom stopom od 5 odsto, a sada nam nude 8 odsto. Sve mere za podsticanje investicija su ukinute, kao na primer osiguranje, a samo pogledajte štetu na poljima koju je izazvala kiša“, izjavio je za dnevnik Blic drugi poljoprivrednik iz Zrenjanina Vladimir Pernek.

Kompromis je postignut tek kada se predsednik Boris Tadić pridružio pregovorima.

„Postigli smo dogovor da će ove godine poljoprivrednici sa zemljišnim parcelama do 30 hektara dobiti subvencije, dok će oni koji imaju između 30 i 100 hektara biti isplaćeni u januaru sledeće godine“, izjavio je za SETimes pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović SETimes.

Subvencije će ostati iste -- 140 evra po hektaru. Profesor Danilo Tomić, koji vodi Društvo agrarnih ekonomista Srbije, rekao je da vladina politika prema malim proizvođačima treba da se fokusira na razvoj uzgoja stoke i povećanje konkurentnosti.

“Država treba da pomogne malim poljoprivrednicima, koji imaju do 10 jutara, da uzgoje pet krava i deset ovaca, da se povežu i stvore zadruge, kao i da zajedno pristupe tržištu kako bi bili u stanju da podnesu konkurenciju”, rekao je Tomić za SETimes.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović kaže da poljoprivredna politika Srbije mora da se promeni jer su se promenile okolnosti posle 2010. godine. On kaže da zemlja sada ima veliki problem sa proizvodnjom govedine, uzgojem stoke i svinja, pa zbog toga mora da se trudi da smanji rizike.

„U avgustu, čim završimo sejanje pšenice, otvorićemo debatu o poljoprivrednoj politici za 2012. godinu. Iz svega ovoga mogao bi da iznikne novi dijalog“, rekao je Petrović. Najvažnija promena, dodao je on, biće jeftini krediti sa fiksnim kamatnim stopama.

Poljoprivredni eksperti kažu da Srbija, uprkos tome što trenutno prolazi kroz probleme u tom sektoru, ima veliku šansu da izvozi hranu. Izvoz u prvoj polovini 2011. bio je 45 odsto veći nego 2010. godine i iznosio je 416 miliona evra.

„Ako vladina nova poljoprivredna politika bude čvrsta, poljoprivreda bi mogla da donese puno novca državnom budžetu. Srbija bi mogla da bude značajna fabrika hrane i da ne uvozi jabuke I pasulj koje svako domaćinstvo može da proizvede“, rekao je ekonomista Danijel Popović za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.