U Pljevljima ipak obeležen Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2018, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pljevljima ipak obeležen Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije

Dan oslobođenja grada Pljevalja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije, i pored zabrane i ograničenja, ipak je obeležen, saopštava Srpski nacionalni savet u Crnoj Gori.

"I pored zabrane i ogromnog broja policije, koja je gotovo blokirala grad Pljevlja, u prepunom hramu i porti crkve Svete Petke, uz program crkvenog hora “Sveti Novomučenik Stanko" iz Nikšića i srpskih umetnika i etnopojaca, više stotina građana prisutvovalo je obeležavanju ovih svečanosti, da bi nakon toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mirnom šetnjom, uz zapaljene sveće, otišli do zgrade Opštine Pljevlja, pevajući 'Tamo, daleko', koja je simbol tog oslobodilačkog vremena", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilo Vuksanović.

Srpski nacionalni savet istovremeno je osudio zabranu održavanja kulturne manifestacije u Pljevljima, kojom bi se, na godišnjicu oslobođenja Pljevalja 1912. i 1918. godine, obeležilo ujedinjenje Crne Gore i Srbije.

Savet u saopštenju navodi da se radi o "drastičnom kršenju" Ustava Crne Gore, koji u okviru poglavlja - zaštita identiteta, garantuje izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obeležavanje nacionalnih praznika.

To potvrđuje, naglašavaju, da samo za Srbe ne važi Ustav Crne Gore ni u jednom svom delu.

"To ukazuje i da je položaj Srba u Crnoj Gori izuzetno složen i da aktuelna vlast ne bira sredstva da ograniči prava i slobode srpskog naroda i dovede ih u poziciju da nemaju gotovo nikakvu perspektivu u Crnoj Gori ukoliko žele da sačuvaju svoj nacionalni identitet i posebnost", navodi se u saopštenju.

Srpski nacionalni savet će nastaviti, onako kako je to radio od osnivanja, da obeležava svoje nacionalne i verske praznike, zaključuje se u saopštenju.

Sekretarijat za društvene delatnosti Opštine Pljevlja povukao je saglasnost koja je u četvrtak izdata Kulturnom Centru "Patrijarh Vrnava" za održavanje Svečane akademije u čast krsne slave Svete Petke, s obrazloženjem da organizatori nisu u prijavi naveli plan da akademijom obeleže i 100 godina oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.