Srpski Zalog za Svemir na 69. Međunarodnom astronautičkom kongresu

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Okt.2018, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski Zalog za Svemir na 69. Međunarodnom astronautičkom kongresu

Osnivači fondacije Srpski Zalog za Svemir Anja Nakarada Pečujlić i Marko Pajović, učestvovali su na 69. Međunarodnom astronautičkom kongresu koji se održao u Bremenu, u Nemačkoj

Međunarodni astronautički kongres je multidisciplinarnog karaktera koji tradicionalno okuplja eksperte i naučnike iz različitih oblasti svemirskih aktivnosti, od satelitskih tehnnologija do svemirskog prava, a ove godine učestvovalo je više od 6000 stručnjaka i studenata. Tema ovogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kongresa bila je "IAC - involving everyone", bazirana na integraciji novih zemalja u društvo država koje su se već etablirale kao svemirske sile. Kongresu su prisustvovali i velikani privatne industrije, poput Lockheed Martin, Airbus i Boeing.

Osnivači i predstavnici fondacije Srpski Zalog za Svemir, Anja Nakarada Pečujlić i Marko Pajović, na ovogodišnjem kongresu prezentovali su rad na temu "Prava i mogućnosti pristupa satelitskim podacima zemljama koje ne pripadaju svemirskoj zajednici: slučaj Republike Srbije". Ovaj rad je baziran na važnosti satelitskih podataka koji su ključni za prevenciju štete u slučaju prirodnih katastrofa, sa fokusom na poplave i suše, kojima raspolažu evropske organizacije. Cilj rada je bio da istakne značaj ovih podataka za našu zemlju i da pozove međunarodnu svemirsku zajednicu da podrži Srbiju da postane njen punopravni član.

„Fondacija Srpski Zalog za Svemir je nastala sa idejom da ponudi javnom i privatnom sektoru procenu industrijskih kapaciteta u Srbiji i da pruži analizu kratkoročnih i dugoročnih benefita uključivanja države u kosmičke aktivnosti. Naš cilj je da podržimo širenje zainteresovanih aktera privatnog sektora u domen kosmičke industrije i da pomognemo razmenu informacija i znanja između državnih institucija i privatnih kompanija„ – rekao je Marko Pajović, jedan od osnivača fondacije Srpskog Zaloga za Svemir.

Fondacija je, nakon jednogodišnjeg rada, uvidela potrebu za članstvom Srbije u Komitetu Ujedinjenih Nacija za Miroljubivo Korišćenje Svemira. Članstvo u ovoj organizaciji otvara vrata ka novim diplomatskim kontaktima u podršci naše zemlje ka njenoj daljoj modernizaciji, tehnološkom napretku ali i članstvu u drugim međunarodnim organizacijama, ka čemu rad fondacije i teži. Jedna od tih organizacija je Evropska Svemirska Agencija (ESA) koja blisko sarađuje sa Evropskom Unijom. Države popust Rumunije i Mađarske su njeni punopravni članovi, dok Bugarska i Hrvatska već imaju kooperativne aranžmane sa ESA-om. Bliska saradnja sa državama Evropske Unije u svemirskim pitanjima ima široke implikacije i na diplomatskom planu.

Članovi fondacije su u Bremenu, pored predstavljanja svog rada, bili u prilici da saslušaju i izlaganja predstavnika država koje imaju decenijsku svemirsku tradiciju ali i zemalja koje su se tek uključile u svemirske tokove, a kao tim sa višegodišnjim iskustvom, uvidele sve prednosti i mogućnosti za usmeravanje Srbije ka napretku u oblasti svemirskih aktivnosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.