Srpska istorija je puna junaka: Nismo imali samo vitezove, već i VITEŠKINJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jun.2020, 10:46

Srpska istorija je puna junaka: Nismo imali samo vitezove, već i VITEŠKINJE

Imali smo ljude koji su bili svetskog formata za svoju epohu

"Srpski viteški kod" prva je naučno utemeljena rekonstrukcija vremena u kome se razvijao viteški sistem vrednosti u Srbiji. Autor dela, Marko Aleksić, svoj rad je predstavio Smederevcima baš u Tvrđavi, koja je iznedrila brojne junake srednjeg veka.

- , svakako to je od vremena Cara Dušana posebno bilo jasno. Vojnički podvizi despota Stefana Lazaravića i njegovih oklopnika, pre svega u bici kod Nikopolja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Angore. To su vrhunski ratnički podvizi čitave epohe - podseća Marko Aleksić.

Jedan od junaka srednjeg veka je i despot Đurađ Branković, koji je u Smederevu sagradio najveću ravničarsku tvrđavu u Evropi.

Goran Jovšić vršilac dužnosti direktora JP "Smederevska tvrđava" ukazuje da nauka bez popularizacije neće imati svoj pun efekat. Dodaje da je važno da stalno pričamo kako su naši srednjevekovni vladari bili izuzetno važne ličnosti u Evropi, izuzetno obrazovani, izuzertnog viteškog kodeksa, poštovani na drugim dvorovima.

Malo poznato, a opisano u "Srpskom viteškom kodu", jeste da je Srbija imala i žene vitezove. Jelena Lazarević, rođena sestra Stefana Lazarevića, bavila se ratništvom , što je bilo nezamislivo za Evropu tog vremena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.