Srpska i makedonska policija bore se protiv kriminala u ruralnim oblastima

Izvor: Southeast European Times, 26.Avg.2014, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska i makedonska policija bore se protiv kriminala u ruralnim oblastima

Novi prilaz zasnovan na policiji u zajednici unapređuje pristup policije građanima.

26/08/2014

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Skoplja -- 26.8.2014.

Policija u Makedoniji i Srbiji primenjuje nove strategije kako bi doprla do ruralnih oblasti i uhvatila se u koštac sa lokalnim pitanjima i prekograničnim kriminalom, rekli su zvaničnici.

Makedonska policija je uvela kombije, popularno nazvane mobilne policijske stanice, kao deo svog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << projekta Patrola u susedstvu, usmerenog na sprečavanje i pravovremeno reagovanje na kriminal i bezbednosne pretnje.

„Očekujemo da će ovo doprineti povećanju poverenja građana u policiju, kao i učinku policije, što podrazumeva smanjenje kriminala“, rekao je za SETimes portparol makedonskog ministarstva unutrašnjih poslova Ivo Kotevski.

Slično tome, Srbija je prošle godine usvojila strategiju Policija u zajednici, čiji je cilj unapređivanje saradnje između policije i lokalne uprave, organizacija, poslovne zajednice i građana.

„Policija se u radu sa stanovnicima ruralnih područja, odnosno u svakodnevnom kontaktu sa ovim građanima, afirmiše i ostvaruje kao servis građana gde je težište aktivnosti policijskih službenika na preventivnom delovanju, razvoju komunikcije i saradnje, posebno u sredinama sa mešovitim nacionalnim sastavom“, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije prosleđenom SETimesu .

Ministarstvo je reklo da će u okviru te strategije policajci dobiti zadatak da definišu bezbednosnu situaciju u zajednici, kao i potrebu da se njom pozabave.

Strategija zahteva od lokalnih zajednica da aktivno učestvuju u rešavanju krivičnih dela i problema vezanih za bezbednost, posebno u multietničkim oblastima.

„Saradnja će se razvijati zajedno sa verskim manjinskim zajednicama i ranjivim grupama stanovništva. Biće preduzete mere da se održe stabilni međuetnički odnosi -- povoljno stanje javnog reda i efektivni razvoj bezbednosti, zaštita građana i imovine“, navodi ministarstvo.

Građani su pozdravili to što mogu da kontaktiraju policajce kako bi prijavili krađe i druge kriminalne radnje.

„To će olakšati naš pristup policiji, umesto da idemo u policijsku stanicu u gradu. Svako policijsko prisustvo osiguraće veću bezbednost i građani se zaista osećaju sigurnije“, rekla je Gordana Mujoska (40), stanovnica Donjeg Lisiča u Skoplju, u izjavi za SETimes.

Dopisnica Ivana Jovanović iz Beograda doprinela je ovom izveštaju.

Šta balkanske zemlje mogu da učine da bi unapredile sprovođenje zakona u ruralnim oblastima? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.