Srbija, zemlja odlazećih (4): Asfalt samo donekle

Izvor: Vesti-online.com, 30.Apr.2014, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija, zemlja odlazećih (4): Asfalt samo donekle

Kao i u celoj Srbiji, mnoga sela Pomoravlja čine staračka domaćinstva. I njih je iz godine u godinu sve manje. Iako je udaljen samo 13 kilometara od grada, Kalenovac ima 20 stanovnika, računajući penzionere koji su se vratili u zavičaj. U poslednjih godinu dana umrlo je desetak meštana. Oko 200 hektara zemlje potpuno je zakorovljeno, kao i šume i voćnjaci, krupnu stoku više niko ne uzgaja, a nekoliko domaćinstava ima po pet-šest ovaca.

Škola i prodavnica zatvorene su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << davne 1964. godine. Asfalta ima samo do ulaska u selo, dokle dva puta dnevno dolazi autobus. Da bi stigli od kuće do stajališta neki meštani moraju da pešače i po dva kilometra.

- Od ovoga nema gore. Moja supruga Moravka je umrla na Božić, živeli smo od socijalne pomoći od 9.000 dinara. Šta pre da kupimo? Nije imao niko da nam pomogne, a bili smo isto godište. Sada nemam ni sa kim da porazgovaram - jada se Žarko Milanović.

Olga Stevanović živi sama, prima penziju od 4.000 dinara i kaže da ima dana kada nema šta da jede.

Jedan od retkih koji ima malo nade u bolje sutra i povratak nekadašnjih žitelja Kalenovca je 78-godišnji Bogomir Milanović, koji se u svoj zavičaj vratio iz daleke Amerike.

- Mislim da će ljudi sve više da se vraćaju. Posebno zbog toga što je sve više onih koji ostaju bez posla. Meni je bilo lepo u Americi, ali sam hteo da se vratim u svoju kuću. Pošto supruga nije htela, ostavio sam sve i došao ovde gde sam rođen - zaključio je Bogomir.

- Mnogo smo radili dok smo bili mladi. Išli smo u mobe i pomagali jedni drugima. Sada teško idem i po selu, a kamoli da nešto radim. Kad nemam šta da jedem, kusam slatko i pijem vodu - iskrena je baka Olga.

Dragan Arsenijević, predsednik Mesne zajednice, koji ima 52 godine, najmlađi je Kalenovčanin. Živi sa majkom Zagorkom, a kada se rodio, kaže, njihovu porodicu je činilo 12 članova.

- Bili smo najbogatija kuća u selu. Imali smo 10 hektara zemlje, baka Stojana čuvala je po 100 gusaka. Pre nekoliko godina vratio sam se iz Valjeva, gde sam radio kao vojno lice. Došao sam ovde zbog mira, čistog vazduha i zdrave vode - priča Arsenijević.

U Jošaničkom Prnjavoru, udaljenom takođe 13 kilometara od grada, situacija je još gora. Niko tačno ne zna koliko ima meštana jer ne postoji mesna kancelarija, ali kažu da ih ima petnaestak. Najveći broj meštana čine sedamdesetogodišnjaci i osamdesetogodišnjaci. Nekada je bilo kuća sa po 20 članova, a sada u celom selu nema toliko ljudi. Autobus decenijama ne dolazi u selo, pa ko želi u grad, mora da pešači po šest kilometara do susednog Lozovika ili Siokovca, odakle putuju autobusom. Mnogi ni to odavno ne mogu.

1. Smrt na birou, u grob na crno

2. Poslednji dim iz odžaka

3. Prekobrojni pokojnici

- Da mogu da umrem, bilo bi najbolje. Ali Bog neće da me uzme. Sin Milan umro je u četrdeset šestoj godini i ostavio dvogodišnju kćerku Janu. Čekali su je 17 godina i sada je siroče - plačući priča Slobodanka Veljković iz ovog sela.

Emilija Avramović jedna je od retkih koja se pre tri godine vratila u zavičaj jer ju je sudbina na to naterala.

- Svi starci u okolnim kućama su umrli. Nemam ni struju jer su roditelji ostavili dug, pa neće da me priključe na mrežu dok to ne isplatim. A nemam odakle jer nemam nikakva primanja - navodi Emilija.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Srbija, zemlja odlazećih (5): Kupovina u kombiju

Izvor: Vesti-online.com, 01.Maj.2014, 09:03

Dobroselicu je lakše naći na mapi nego u stvarnosti. Zaboravili su je i Bog i ljudi. U ovom selu dete se nije rodilo više od 40 godina, autobus nikada nije došao, a poštar navrati jednom mesečno. Statistički gledano, u Dobroselici živi 10 stanovnika, prosečne starosti 72 godine. Nalazi se na...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.