Srbija u raljama sekti (2): Trenutak slabosti vodi u lavirint

Izvor: Vesti-online.com, 28.Sep.2016, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u raljama sekti (2): Trenutak slabosti vodi u lavirint

Već godinama problem sekti u Srbiji razmatra advokat Miroslav Vasić iz Centra za antropološke studije, organizacije koja se bavi ekstremnim verskim organizacijama. On za "Vesti", sa skupa u Bugarskoj posvećenom sektama, kaže da je, prema njegovom iskustvu, teško definisati tip osoba koje sekte vrbuju.

- To mogu biti i stari i mladi, različitog socijalnog porekla, bogati, ali i siromašni. Tu su ljudi slabijeg i visokog obrazovanja, različitog imovinskog stanja. Zato su i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << žrtve raznolike. Koristi se njihov trenutak slabosti, kada su najnemoćniji, jer je tada najlakše ponuditi im "spas", novi put, ubediti ih da postoji rešenje za njihove probleme. To je taj trenutak kada ih vrbuju - smatra Vasić.

On objašnjava da gotovo svaka žrtva sekti ima neku životnu muku.

- Svako od njih ima neku tešku životnu priču. Ključan je trenutak slabosti, kada prilaze takvim grupama, jer im se nudi solucija koja na prvi pogled izgleda primamljivo. Zatim polako ulaze u jedan tunel dok ne dođu do lavirinta, kada počinje paklena igra - kaže Vasić i dodaje da dosta žrtava potraži pomoć stručnjaka.

- Kada se žrtva nama obrati za pomoć, u tome pored mene učestvuju i psiholozi, psihijatri. Treba ih lagano vratiti na put i objasniti posledice indoktrinacije kojoj su bili podvrgnuti. Proces je dugotrajan i mukotrpan. Važna je podrška porodice. Neophodno je ogromno strpljenje - objašnjava Vasić.

Sagovornik "Vesti" ističe da upravo izolovane verske grupe, u čvrstom ubeđenju da samo one poseduju monopol na istinu, bivaju podložne manipulaciji i ne prezaju od zločina prema bližnjima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.