Srbija stvara član Instituta za kulturnu diplomatiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2021, 11:15

"Srbija stvara" član Instituta za kulturnu diplomatiju

Nacionalna platforma "Srbija stvara" zvanično je postala član međunarodne i neprofitne organizacije Institut za kulturnu diplomatiju i time se priključila globalnoj zajednici koja deli uverenje o važnosti kulturnog razumevanja i javne diplomatije kao osnovnog alata interakcije u savremenom svetu, saopštili su iz "Srbija stvara".

Kako se navodi, budući da su javna i kulturna diplomatija odavno prepoznate kao glavni instrumenti za promociju međukulturnih i međudržavnih veza, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Institut za kulturnu diplomatiju (ICD) osnovan je s ciljem njihovog promovisanja i jačanja interkulturnih odnosa.

U tom kontekstu primarna delatnost ICD-a je razvoj i promocija kulturne diplomatije u cilju podizanja svesti o njenoj važnosti i razumevanju na lokalnom i međunarodnom nivou.

Prema rečima više savetnice predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije koja predvodi tim platforme Srbija stvara Ane Ilić javna i kulturna diplomatija efikasno su sredstvo za jačanje ugleda i izgradnje pozitivnog imidža Srbije na međunarodnoj sceni.

"Afirmisanje i promocija Srbije kroz predstavljanje kreativnih ideja i stvaralaštva, kulturnog identiteta našeg naroda, naučnih inovacija i u opšte talentovanih pojedinaca kojima Srbija obiluje - najbolji su način da se predstavimo svetu" kazala je Ana Ilić

Ilić je naglasila da je zbog afirmacije Srbije i njenih vrhunskih kreativaca važno svako strateški isplanirano i koordinisano učešće i prezentovanje Srbije i platforme Srbija stvara kao nacionalnog brenda na međunarodnoj sceni, posebno u godini koju UN obeležavaju kao međunarodnu godinu kreativnih ekonomija za održivi razvoj.

"Posebna nam je čast što je Institut za kulturnu diplomatiju prepoznao važnost učešća i partnerstva nacionalne platforme Srbija stvara u svojoj porodici", poručila je Ilić.

Direktor ICD-a Mark C. Donfried čestitao je Srbiji na odličnoj inicijativi i izrazio nadu da će sa nacionalnom platformom Srbija stvara, kao zvaničnim članom ICD-a, sarađivati na različitim poljima i projektima.

"ICD vidi veliki potencijal u Srbiji koja će na mnogo načina imati koristi od angažovanja u aktivnostima kulturne diplomatije, kao doprinos državnom imidžu Srbije kao inovativnoj zemlji, koja je posvećena kulturi i doprinos državnom poslovnom učinku", kazao je Donfried

Institut za kulturnu diplomatiju je međunarodna, neprofitna organizacija osnovana 1999. godine u SAD, koja kontinuirano radi na razvoju novih i inovativnih inicijativa kulturne diplomatije, aktivno podstiče i podržava kulturnu diplomatiju kao akademsku disciplinu, promoviše važnost kulturne diplomatije kroz sopstvene inicijative.

Od 2003. godine sedište ICD-a nalazi se i u Nemačkoj u Berlinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.